Cikkek listázása

Erősítsük meg családunk egységét!

A Szentírás – Jézus jelenléte a családban

Szerző: Tarjányi Béla

Fotó: Vida József

A család egységét sok tényező biztosíthatja: a vérségi kapcsolat, a közös lakás, a közös étkezések, a családi hagyományok és ünnepek megtartása, a család közös programjai, a közös feladatmegoldások stb. Ezek az egységteremtő tényezők nyilvánvalók mindannyiunk számára, és könnyen azt hihetjük, hogy ezeken és ezekhez hasonló tényezőkön nyugszik a család egysége. A keresztény családok esetében van azonban valami, ami a fentieknél sokkal fontosabb: a keresztény értékrend, a Jézus mércéje szerinti kölcsönös szeretet. Ez az értékrend magában foglalja a hűséget, a megbocsátást, egymás tiszteletét és megbecsülését, az áldozatvállalásra való készséget.

A család egysége akkor nyugszik a legbiztosabb alapon, ha az jézusi közösség, „sziklára épített ház” (Mt 7,24). És miből táplálkozik ez a családi értékrend? Az Egyház által nyújtott kegyelemközlő eszközökből, az Egyház által közvetített tanításból, és – közvetve vagy közvetlenül – a Szentírásból. Az a család, amely erre az alapra épült, más, mint a többi. Isten szándéka szerinti közösség, olyan, mint amit Jézus akart megvalósítani.

Biblia 

A családnak igazi szeretetközösségnek kell lennie. Az egység és közösség sokféle alapon születhet meg, de a Krisztus által akart, szándékolt, megvalósított közösség az, ahol a Bibliában rögzített alapelvek érvényesülnek, vagyis ha a család egysége a Krisztusi szeretetre, egymás szeretetére épül.

A családi élet akár jó is lehet e nélkül, de Istentől, Jézustól tudjuk, hogy egy bizonyos fajta családot szeretett volna, olyat, amely az ő igéinek szellemében éli közös életét.

Hogyan hívhatjuk Jézust a családi körbe?

Régen általános volt a keresztény családokban, ma sajnos már nem általános gyakorlat, hogy kereszt függ a családi otthonok falán. A kereszt emlékeztette a családtagokat Jézus jelenlétére, áldozatára, szeretetére, és bátorította a család tagjait, hogy Jézusról vegyenek példát, az ő szeretete uralkodjék a családban. Ha közösen imádkoznak, akkor a kereszt látványa megerősíti őket abban, hogy Jézus jelen van és hallja őket.

Ha a kereszttel jelezzük, hogy Jézust a családunkba akarjuk hívni, akkor a kereszt látványa elsősorban Jézus életművének egyik mozzanatára, a kereszthalálra, a keresztáldozat által megmutatott szeretetre irányítja a figyelmünket. Ez nagyon helyes és fontos. De ha a Szentírás van ott a családban ugyanilyen céllal, akkor Jézus az ő szavai, igéi által is jelen van. Ha komolyan vennénk és megkülönböztetett tisztelettel öveznénk a családi Szentírást a lakásban, akkor talán még jobban át lehetne érezni, hogy Jézus köztünk van.

Ha összegyűlnek a családtagok és a kereszt előtt imádkoznak, tudatosul Jézus jelenléte. Ugyanez még jobban megvalósul, ha összegyűlik a család, és közösen olvassa a Szentírást. Mert akkor nemcsak látjuk Jézust a kereszten, hanem Jézus maga is megszólal. Nem csak mi mondjuk el neki gondjainkat-bajainkat, dicséretünket és hálánkat, hanem ő beszél, amikor a Szentírást kinyitjuk és olvassuk.

Minden családban legyen családi Szentírás!

A Biblia Évében szeretnénk ezért általánossá tenni, hogy minden családban legyen családi Szentírás, ezt tartsuk állandó, jól látható, kiemelt helyen! És a közös családi ima mellett terjedjen el a katolikus családokban, hogy a család nagyobb ünnepeken és hetente legalább egyszer olvasson közösen a Szentírásból egy-egy részt! A pici gyermekek nőjenek bele abba a gyakorlatba, hogy az ő szüleik kicsi korukban együtt olvastak a Bibliából, és a felnövekvő gyermekek számára legyen állandó tapasztalat és gyakorlat, hogy ünnepeken, szombaton vagy vasárnap a család együtt olvas egy-egy részt a Szentírásból!

A lelkipásztoroknak, hitoktatóknak már a jegyesség, illetve a jegyesoktatás idején segíteniük kell a házasságra készülőket a családi Szentírás jelentőségének felismerésében. Esküvőre meg kell kapniuk – például a násznagyoktól – egy díszes kivitelű Szentírást, amelyet az esketés szertartása keretében ünnepélyesen megáldunk és átadunk azzal, hogy közös otthonukban kiemelt helyen tartsák, és kezdettől fogva rendszeresen olvassanak belőle együtt, majd később gyermekeikkel.

 

„A családban kezdôdött különleges kapcsolatom a Szentírással”

Erdő Péter bíboros atyától hallhattuk nemrégiben a Mária Rádióban: „A családban kezdődött különleges kapcsolatom a Szentírással, a Szentírás szövegével. Nálunk otthon ünnepek alkalmával a családi liturgiához tartozott bizonyos szentírási szakaszoknak a felolvasása. Elsősorban karácsonykor: a karácsonyfa alatt felolvastuk a Szentírásból Jézus születésének történetét. Ez mindig a legidősebb fiúgyermek feladata volt. Nálunk történetesen én voltam a legidősebb fiúgyerek, így karácsony este a fa alatt hosszú éveken át én olvastam fel a megfelelő újszövetségi szakaszt.”

Amikor ezt egy papi összejövetelen elmondtam, az egyik atya megszólalt: „Ez nálunk is így volt!” Örömmel hallottuk ezt, én pedig megjegyeztem: „Látjátok, atyák, az egyik ilyen családból egy bíboros került ki, a másikból pedig ez a paptestvérünk!” Mire ő csak ennyit mondott: „Nem is csak én, hiszen a testvérem is pap!”

A családok élete ma nagyon zilált, igazi válságról beszélhetünk. Idestova már közös étkezések is alig vannak, nemhogy közös ima, közös miselátogatás. Nem szabad ebbe belenyugodnunk! A katolikus családoknak törekedniük kell arra, hogy sok veszélynek kitett egységüket megerősítsék, biztos alapokra helyezzék. Ennek jele lehet a falon függő feszület, ezt szolgálhatja a közös ima, és ennek lehet hatékony eszköze a családi Szentírás, amely állandóan látható, és amelyből rendszeresen, közösen felolvasva szüntelen erősödik a családtagok törekvése, hogy egymást a Krisztustól tanult szeretettel szeressék.

Meggyőződésem, hogy ez nagy mértékben segíteni fogja nemzetünk és magyar egyházunk megújulását, megerősödését.

Rovat további cikkei:

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan használjuk a családi Szentírást?

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>