Cikkek listázása

Bemutatkozik az Egri Főiskolai Lelkészség

Isten országát építve fiatalokkal – fiatalok között

Szerző: Szarvas István

Fotó: Lóczi Tamás

Hivatalos megalakulása előtt áll az Egri Főiskolai Lelkészség. Ebből az alkalomból beszélgetett el lapunk munkatársa az eddig megtett útról és a jövőbeli tervekről Lóczi Tamás atyával, valamint három fiatallal: Molnár Zsuzsával, Csepcsényi Évával és Hideg Gabriellával.
– Hogyan jött létre a lelkészség?

Molnár Zsuzsa: – Főiskolás társaink, Maksa Szabina és Cseke Tünde ötlete volt, ők vetették fel, hogy jó lenne létrehozni a lelkészséget.

Lóczi Tamás: – Azt hozzá kell tennem, hogy a főiskolai lelkészség még nem alakult meg hivatalosan, félhivatalosan azonban már évek óta működik. A Jézus Szíve-templom előző káplánjai kaptak már ilyen irányú megbízást szolgálatukban, és nagyon sok dolgot tettek a főiskola hallgatóságáért (közösségi programokban, főleg az Érsekudvar Keresztény Ifjúsági Klubját felhasználva, illetve lelki programokban, szentmisékben, más rendezvényekben). Most tartunk ott, hogy aláírás előtt áll egy megállapodás a főiskola rektora, dr. Hauser Zoltán és a városban lévő történelmi egyházak képviselői között.

– Milyen programok szoktak lenni?

L. T.: – Ahogy a honlapunk is hirdeti, vannak állandó és alkalmi programjaink. Állandó programjaink: kedden és szerdán este fél 8-tól szentmise a Segítő Szűz Mária Kollégiumban (Malom utca). A keddi szentmisét követően közös hittanóra szokott lenni, amelyen vagy egy aktuális, a keresztény közélettel kapcsolatos kérdést beszélünk meg, vagy pedig egy programra készülünk elő. Az alkalmi programok közé tartozik a most meghirdetett tavaszi programsorozat, amelyre négy meghívott vendéget várunk.

M. Zs.: – A hittanórára általában az atya hoz témát, de mi is vihetünk olyan ötleteket, témákat, amelyek bennünket érdekelnek. Sok az érdeklődő mind a kollégiumon belülről, mind kívülről.

– Említettétek, hogy a hittanórán kívül még alkalmi programok is vannak. Kiket láttatok már vendégül, és kiket vártok a közeljövőben?

Hideg Gabriella: – November 5-én kirándulást szerveztünk Bogácsról Cserépváraljára, decemberben, karácsony előtt pedig részt vettünk az élő betlehemben. Zenés, énekes műsort adtunk elő a gyerekeknek a Dobó téren.

Csepcsényi Éva: – Járt már nálunk a Testvérek együttes, tagjai egy koncertet adtak. Nagyon bensőséges, családias volt a hangulat a nagyszámú érdeklődő ellenére is.

L. T.: – Február 21-én Tolvaly Ferenc író, filmrendező volt a vendégünk, aki mostanában tűnt fel a médiában az El camino – Az út című új filmjével. Ez a mű Szent Jakab zarándokútját mutatja be egy nagyon impozáns zarándokfilm keretében Spanyolországban. Tudni kell erről az útról, hogy ez egy 800 km-es út, egy hónapig tart, és a film nem pusztán útifilm akar lenni, hanem azokat a lelki folyamatokat is be akarja mutatni, amelyek egy zarándokút alatt az emberben végbemennek. Sokszor idézi Avilai Szent Terézt és Keresztes Szent Jánost, meg az akkori történelmi viszonyokat. A második vendégünk március 21-én dr. Osztie Zoltán atya, a KÉSZ országos elnöke volt. Szóbeli ígéretet kaptunk dr. Stella Leontin atyától, aki húsvét után fog nekünk tartani egy közös elmélkedést vetítéssel egybekötve. Szeretnénk még meghívni dr. Zlinszky János volt alkotmánybírót, aki a PPKE jogi karának is alapító dékánja volt, és aki az egyetemen is tart évről évre előadást Jézus peréről, de bármi közéletet érintő kérdésről, jogi témáról vagy akár a Parlament működéséről is lehetne őt kérdezni. E programok mellett tevékenyen részt veszünk a Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda programjain is.

– Ez a lelkészség helyileg a Segítő Szűz Mária Kollégiumhoz kötődik. Mennyire tudtok más fiatalokat is elérni?

Cs. É.: – Általában olyan fiatalok jönnek, akik személyes kapcsolatban állnak a kollégistákkal. Legtöbbször baráti meghívások alapján, bár olyan is volt, aki hallott róla és magától jött, ismeretség nélkül.

L. T.: – Jelenleg még elég szűk körű ez a lelkészség. Mivel kollégiumban működik, viszonylag keveseket tud elérni. Ezen belül van egy lelkes csapat, akikkel talán sikerül a Keresztény Ifjúsági Klubba kihozni sok programot, mert én hiszem, hogy több főiskolás is eljönne, hogyha ez közelebb lenne a belvároshoz, vagy akár jobban hallatná a hangját a lelkészség. Ezért próbáltuk meg az interneten, a helyi tévén, rádión és plakátokon keresztül is elérni a főiskolásokat.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>