Cikkek listázása

lelkipásztori napok Csíksomlyón

Megújított hivatással készülnek a jubileumra

Szerző: Lukács János

Fotó: Csúcs Mária

A Gyulafehérvári Főegyházmegye ezeréves jubileumára készülve tartottak immár harmadik alkalommal lelkipásztori napokat a legtöbb katolikus hívet számláló erdélyi egyházmegyéhez tartozó Csíksomlyón. A rendezvényen a papságon kívül világiak is részt vettek, akik valamennyien arra a kérdésre keresték a választ: hogyan válaszolhatok életemmel Jézus Krisztus hívására. Ehhez kínáltak gondolatébresztőt a magyarországi meghívott előadók és maguk a résztvevők is, akik kiscsoportos beszélgetések keretében osztották meg saját gondolataikat a hivatás kérdésköréről.
Életünk válasz Jézus Krisztus hívására – ezzel a mottóval szervezték a Gyulafehérvári Főegyházmegye papjai és világi munkatársai számára a harmadik Lelkipásztori Napokat. A szervezők gondosan előkészítették az eseményt, talán még a helyszín megválasztása sem volt véletlen: a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház ugyanis a kegytemplom szomszédságában helyezkedik el. „Nagyon sokat beszélgettünk a hivatásról – mesélt a rendezvényről Szénégető István marosvásárhely-remeteszegi plébános, a rendezvény szervezésében oroszlánrészt vállaló Pasztorális Bizottság titkára. – Abból indultunk ki, hogy életünk akkor lehet válasz Jézus Krisztus hívására, ha megértjük, mire hív minket Isten a harmadik évezred elején.”

Szénégető hangsúlyozta, a hívás megértése természetesen csak az első lépés, ezután annak felismerése következik, hogy miként alakíthatjuk át az életünket úgy, hogy az egy szép, hiteles válasz legyen a hívásra.

A hivatás kérdése nem véletlenül került a Pasztorális Bizottság érdeklődésének homlokterébe. A Szent István által alapított Gyulafehérvári Egyházmegye 2009-ben ünnepli ezeréves fennállását, az évfordulóra pedig valamennyi lelkiségi csoport és egyházmegyei bizottság szeretne méltóképpen felkészülni. A Pasztorális Bizottság egy ötéves lelkipásztori tervvel készíti elő az ezeréves jubileumot, évenként indítva el az újabb és újabb szakaszokat. Két évvel ezelőtt Életünk alapjai Istenben vannak, tavaly pedig Életünk árnyoldalai Isten szeretetének fényében mottóval szervezték a hasonló találkozókat, megpróbálva az ott megfogalmazott gondolatok szerint folytatni a lelkipásztori munkát. „Kimondott és egyben rejtett célunk, hogy próbáljunk közösen megújulni, érsek, papok és világiak, lelkiségi csoportok a Fokolárétól a Cursillóig” – fogalmazott a titkár.

A lelkipásztori napokat megnyitó szentmisét dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatta be 61 pap koncelebrálásával. A misén elsősorban a Csík környéki plébániákról vettek részt a papok és világi munkatársaik, de szép számmal jöttek Kolozsvár vidékéről is. Ezután Csató Béla marosvásárhelyi főesperes ismertette a Pasztorális Terv Élő Reménység című, harmadik szakaszát, majd lelkipásztori tapasztalataikról számoltak be a jelenlevők.

A háromnapos rendezvényen többek között Nemeshegyi Péter jezsuita atya tartott előadást Jézus Krisztus benső ismeretéről, dr. Tomka Miklós pedig a döntéseinket befolyásoló szellemi irányzatokról beszélt. Blanckenstein György szentendrei esperes pasztorálpszichológiai megfontolások tükrében elemezte a döntéseinket, majd mindhárom magyarországi meghívott egyházi és világi hivatásokról tartott előadást.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>