Cikkek listázása

Varga Bertalan tiszaújvárosi plébános rózsafüzér-gyűjteménye

1222 elimádkozott rózsafüzér

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Aki a tiszaújvárosi plébánia ajtaján kopogtat, láthatja a feliratot, hogy a könyvtár és a rózsafüzér-kiállítás látogatható. Lépjenek be velem együtt, tudjunk meg többet Berci atya értékes gyűjteményéről.
– Az természetes, hogy egy papnak van rózsafüzére, de mikor kezdődött a tudatos rózsafüzérgyűjtés?

– Gyöngyösi káplán koromban, 17 évvel ezelőtt. Úgy kezdődött, hogy volt a káplánszobában egy befalazott ablak, ahova elhelyeztem a Szűzanya szobrát. Úgy gondoltam, hogyha élő virágot teszek mellé, az nem bírja sokáig, mert elég kevés fény esett oda. Akkoriban volt már 5–6 rózsafüzérem. Ezeket helyeztem el a szobor körül.

Az első időben a gyűjtés gyors volt. Eleinte elég sokat vásároltam, később hívek kerestek meg, és küldték el rózsafüzéreiket. Sokszor egy levél kíséretében leírták, hogy kié is volt. Gondolták, hogy itt jó helyen lesz. Gyakran ily módon is akartak gondoskodni egy-egy családi örökségről.

Most már 1222 darab van. A gyűjtemény érdekessége, hogy nincs két egyforma. Volt már, aki mondta, hogy ő fog találni két egyformát. Azt válaszoltam, hogy ha talál, akkor az egyiket elviheti. Nem talált.

– Milyen értéket képvisel a gyűjtemény?

– Az értéke az elsősorban szellemi, lelki érték. Addig nem kerül a vitrinbe egy rózsafüzér, amíg egyszer el nincs imádkozva. Akitől kapom, azért szoktam felajánlani.

– Honnan származnak a rózsafüzérek, milyen anyagból készültek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>