Cikkek listázása

Választások Szlovákiában

Kivel tovább, Szlovákia?

Szerző: Mészáros Péter

Mikor az országgyűlési választások kerülnek szóba, magyarországi barátaimnak mindig elmondom: könnyű nekik, hiszen négyévente csak egyetlen kampányidőszakot kell átvészelniük. Mennyivel rosszabb helyzetben vagyunk mi, határon túliak! Hiszen a mi sorsunk kétszer is megfordul – először az odaát élő testvéreinkért aggódunk, aztán idehaza is az urnákhoz lépünk… Magyarország az elmúlt hónapokban ismét döntést hozott. Június 17-én Szlovákia is újra osztja a Nemzeti Tanács százötven mandátumát.
Ami az elmúlt ciklust illeti, elmondhatjuk, hogy mozgalmas esztendőkben volt részünk. Már a kormányalakítás is érdekesnek bizonyult: bár a legtöbb szavazatot a Vladimír Mečiar vezette, Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) kapta, sikerét mégsem tudta kamatoztatni. A szerencse akkor a Szlovák Kereszténydemokrata Uniónak (SDKÚ), illetve Mikuláš Dzurindának kedvezett.

A kormányzati többség biztosítására jobboldali koalíció jött létre. Hamarosan azonban kiderült: az SDKÚ, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Magyar Koalíció Pártja (MKP), illetve a liberális ANO (Új Polgár Szövetsége – Aliancia Nového Občana – a szlovák „ano” szó jelentése: igen.) négyes fogata képtelen a hosszú távú együttműködésre. Bomlását korrupciós botrányok, szavazatvásárlási vádak segítették. Ezek egyedül a magyar pártot kerülték el.

Leggyengébb láncszemnek éppen a szabadelvűek pártja mutatkozott, mely lassanként széthullott. Pavol Ruskót, a médiamogulból lett gazdasági minisztert a párt erős emberei egymás után hagyták magára. A romlás virágai azonban a miniszterelnök pártjában is szirmot bontottak. Személyes ellentétek miatt számtalan új frakció keletkezett, melyekről a politikusok sem igazán tudják megmondani, hol a helyük a palettán.

Sírásóként tehát a liberálisok és az SDKÚ osztódással szaporodó pártja remek teljesítményt nyújtott – a földet azonban a Katolikus Egyház tekintélyét legkeményebben védelmező Kereszténydemokrata Mozgalom hányta a koporsóra. Mivel partnereik nem támogatták a lelkiismeret szabadságáról szóló törvényjavaslatukat, kiléptek a szövetségből! Ezt követően tarthatatlanná vált a helyzet: az idő megérett az előrehozott választások kihirdetésére.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>