Cikkek listázása

Salkaházi Sára boldoggá avatására készülve

Égő lámpás az égő szeretet…

Szerző: Berkecz Franciska SSS

Salkaházi Sára szociális testvért az Egyház hamarosan a boldogok közé emeli. Megrendülten keresem a választ arra, hogy vajon mit jelent ez számunkra, szociális testvérek számára.

A Szociális Testvérek Társasága a több évszázados rendekhez képest fiatal: 1923-ban alakultunk, és 1998-tól vagyunk pápai jogú apostoli élet társasága. Sára testvér lesz közösségünk első boldoggá avatott tagja. Rendkívüli ajándék ez, ami nagy kihívást is rejt magában. Sára testvér felállította a mércét, bebizonyította, hogy lehetséges szentté válni. Egy szociális testvér számára Sára testvér boldoggá avatásának ez az legfontosabb üzenete: a szociális testvéri karizma a szentség felé vezető hiteles, élhető út, amelyen érdemes járni, mert elvezet a tiszta szívűek boldogságára.

Tanúságtétel a megszentelõ Szeretetrõl

A szociális testvéri karizma lényege a megszentelő Szeretetről való tanúságtétel az emberek között. Sára testvér sokféle szolgálatán keresztül – Mesteréhez hasonlóan – körbe járt jót cselekedni. Mindehhez az erőt a Krisztussal való mély, bensőséges, erős szeretetkapcsolatból merítette. Ő maga így vall erről:

„Úgy szeretném az Úr Jézus elé teríteni lelkemet, szívemet, egészen és fenntartás nélkül átadni neki! Jézusom, egészen a Tiéd akarok lenni, segíts, hogy sikerüljön! Szeretném kivenni a szívemet és szőnyegként Eléd teríteni, ó én drága, szép Sponsus-om! (Jegyesem) Szeretném kitárni a lelkemet, hogy láthatólag is Eléd tegyem, két kezemmel nyújthassam át. Édes, édes Jézusom! Mily nagyot fordult az életem a te akaratod miatt. Hát élhetnék így, jöhettem volna-e hozzád, ha Te nem akartad volna? Ha Te nem nyúltál volna keresztül mindenen, nem nyúltál volna bele az életembe? Jézusom, fogadj el egészen minden jóságodért! Fogadd el nyomorúságos magamat! Én igyekszem majd jó lenni, méltó lenni kegyességedhez. Egész akaratommal keresem akaratodat, minden elszántságommal és feltevésemmel, s meg is akarom ezt tenni. Most fogadalmat kívánsz tőlem? Adom, Uram, Jézus, egész lelkemmel. Keresztet adsz majd nekem, örömmel akarom viselni. Mindent Érted, Neked, Miattad!… Szerelmed égjen bennem! A Te szereteted, Krisztus, űzzön, hajtson, sürgessen, tüzeljen, küldjön, dolgozzon, lángoljon bennem mindhalálig, mindörökké. Ámen. Alleluja!” (1930. május 31.)

Sára testvér 1930-ban tett fogadalmat, és ezt követően egész szívével, minden erejével szolgálni akart testvérként ott, ahová a közösség küldte. Szervezte a karitászmunkát Kassán és Komáromban, szegények menhelyét és gyermekkonyhát vezetett. A leányifjúság számára tanfolyamokat tartott és egyesületeket hozott létre, vezette a szlovenszkói katolikus nőmozgalmat. Szociális előadóként szervezte a legszegényebbek segítését a Felvidéken és Kárpátalján. Eközben szívében hordozta a missziós vágyat: remélte, hogy eljut Brazíliába. A Dolgozó Leányok Mozgalmának országos vezetőjeként Budapesten több munkásleányotthont nyitott. Elkezdte az első magyar munkásnő-népfőiskola építését.

„Tele van a szívem-lelkem lobogó lelkesedéssel!”

1943-ban Árpád-házi Boldog Margitot a szentek sorába iktatták. Ugyanebben az évben Sára testvérben megerősödött a vágy, hogy felajánlhassa életét a testvérekért „azon esetre, ha egyházüldözés, a Társaság és a testvérek üldöztetése következne be” (Idézet életfelajánlásából). Az engedélyt megkapta: „Tele van a szívem-lelkem lobogó lelkesedéssel! – Az indítást, hogy életemet, illetve halálomat ajánljam fel a testvérekért, követhetem…” (Naplórészlet, 1943. szeptember 14.).

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>