Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán

Good Night, And Good Luck

""„Jó éjt, sok szerencsét” – e szavakkal búcsúzott műsora végén Edward R. Murrow, a CBS televízió riportere, aki az 1950-es években azon kevesek közé tartozott, akik nyilvánosan szembeszálltak a kommunistákat felderítő McCarthy szenátor kétséges módszereivel. George Clooney második rendezői filmjében, amelyben az egyik fontos mellékszerepet maga alakítja, nem történelmi igazságtételre törekszik, hanem egy olyan személyiségről formál portrét, aki félelem nélkül kiáll a szóbeszéd alapján való ítélkezés, a ködösítés és a hatalmasoknak való behódolás ellen. Fekete-fehér képei, melyek közé eredeti, archív felvételeket is beillesztett, elsősorban az emberi arcokra koncentrálnak, és ehhez tekintélyes színészgárdát toborzott: David Strathairn mellett Robert Downey Jr., Patricia Clarkson és Frank Langella alakítják a fontosabb szerepeket.

München (Munich)

""Steven Spielberg, a popcornmozik nagymestere komoly filmeket is csinál, ez nem újdonság, de amennyire kerüli a szájbarágós tanulságokat a Münchenben, az vonzó meglepetés. Az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák túszul ejtettek, majd meggyilkoltak 11 izraeli atlétát, mire válaszul a Moszad bosszúakciót indított a merénylet kitervelői ellen. A valós eseményekből, és a nem hivatalos akció ma is élő végrehajtójának emlékiratai alapján izgalmas, véres és megrázó film készült, amely éles vitákat válthat ki, de a téma intelligens megközelítésén túl sem mélyebb annál a felismerésnél, hogy az erőszak kétélű fegyver, használójára is pusztító hatással van.

Az elszánt diplomata (The Constant Gardener)

""A hidegháborús kémregények írói közt az egyik legnagyobb névnek számító John Le Carré sikerrel vészelte át a kommunizmus elmúlását, de témának való sötét üzelmeket talált mai világunkban is. Az elszánt diplomata a gyógyszeripari nagyvállalatok taktikáiba enged bepillantást: amikor egy Kenyában dolgozó brit diplomata feleségét meggyilkolják, és az eleinte passzív bürokrataként megismert férfi nyomozni kezd, ahogy egyre több összefüggésre derít fényt titokzatos halálesetek és egy új gyógyszert piacra dobni készülő gyógyszergyártó között, úgy érti meg egyre jobban emberbaráti aktivista feleségének motivációit, és kerül maga is egyre nagyobb veszélybe. A filmváltozatban az Isten városával befutott, brazil Fernando Meirelles az afrikai tájakat sivárságukban mutatja fenyegetőnek, nem elrejtve, hogy az igazi fenyegetést mégis az a kapzsiság és hatalommal való visszaélés jelenti, amely itt is a fejlett világból eredeztethető.

Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice)

""Aki olvasta Jane Austen kortalan regényét, vagy akár látta a BBC ötórás tévéváltozatát, azt meglepetés nem fogja érni, de kellemesen újra elborzonghat a szerelem meredek kanyarokkal teli útjain, és morfondírozhat azon, milyen áldozatok árán lehetett a cselekményt két órás filmidőbe tömöríteni. Miss Bennett és Mr. Darcy félreértésekkel nehezített egymásra találásának történetét Joe Wright rendező a 19. század eleji vidéki Angliát idéző díszletek és jelmezek közt, remek színészek közreműködésével meséli el. A központi párost a britek aktuális üdvöskéje, Keira Knightley és Matthew Macfadyan alakítja, míg a Bennett szülők szerepében Donald Sutherland és Brenda Blethyn formálnak meg életszerű karaktereket.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>