Cikkek listázása

Ökumenikus ifjúsági istentisztelet Szombathelyen

Krisztus „munkatársai” – közösségben

Szerző: Pados Katalin

Fotó: Pados Katalin

A krisztushívők egységének imahete keretében 2006. január 17-én este közös ifjúsági ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a város különböző felekezetű lelkészei és fiataljai a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban. Mondhatni, hagyományt követnek a keresztény fiatalok, hiszen már harmadik alkalommal kerül sor ilyen programra az ökumenikus imahéthez kapcsolódóan. A program előkészítését a szombathelyi Katolikus Ifjúsági Iroda koordinálja együttműködve a lelkészi hivatalokkal és a gimnáziummal, amelynek vezetése kezdettől fogva örömmel ad otthont a rendezvénynek.
""Az idei eseményen Gregerssen Labossa György evangélikus, Jakab Bálint református, Révész Árpád baptista lelkészek és katolikus részről Horváth József pápai prelátus, a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági referense képviselte a különböző felekezeteket. Természetesen jelen volt a gimnázium igazgatója, Gábor Bálint József O.Praem, Balik Béla Patrik O.Praem tanár és Vida Katalin szociális testvér, az iskola ifjúságvédelmi felelőse (utóbbiak a program helyi szervezői voltak), valamint Reisz Pál OFM.

A lelki program elején a jelenlévő felekezetek lelkipásztorai nevében Gábor Bálint József OPraem igazgató köszöntötte a fiatalokat. Bevezetőjében azon kívánságának adott hangot, miszerint sikerüljön ezen az estén együtt közelebb kerülnünk Istenhez, hiszen csakis vele és általa lehet teljes az életünk és kaphatnak súlyt a ránk bízott fontos feladatok, mint szeretteink szolgálata, az ellenségeknek való megbocsátás és a kiengesztelődés. A programban közreműködött a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Fórumának (SZEIF) zenekara. Az istentisztelet elején a jelenlévő fiatalok megvallották Krisztus testének egysége ellen, az Izrael népével szemben, a szeretet, a béke, a népek jogai, a kultúrák és vallások tisztelete ellen és a személy alapvető jogai ellen elkövetett bűnöket, majd Jakab Bálint református lelkész hirdetett igét a következő mottó alapján: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük” (Mt 18,20). A lelkész hangsúlyozta, hogy Jézusnak ezt a mondatát két másik fontos üzenet fogja közre: az elveszett bárányról és annak megkereséséről szóló történet, illetve a megbocsátásra való felhívás.

Isten számára a fiatalok különösen drágák – mondta – hiszen velük még terve van, fontos feladatokat bíz rájuk, kinek-kinek a maga helyén. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a három szorosan összefonódó dolog csakis közösségben élhető meg és vihető végbe. Ez egyrészt a vallási felekezetek közötti közösséget, másrészt a saját egyházon belüli ifjúsági csoportot jelenti. Pál apostol hívását követve a fiataloknak el kell indulniuk és Krisztus „munkatársaivá” kell válniuk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy életté formálni mindazt, amit Istentől kaptunk, csak közösségben lehet. Hangsúlyozta a közös ima erejét: hatására nagy dolgok történnek, életek változnak meg, lelkek szabadulnak meg a fogságból, barátságok születnek újjá, emberek menekülnek meg a pokoltól.

Az igehirdetés után Roger Schützre, a taizéi közösség tavaly meggyilkolt alapítójára emlékeztek a fiatalok egy kisfilm megtekintésével, amelyben a vezető halála és temetése után fiatalok vallottak a bizalomról és a kiengesztelődés fontosságáról. Ezután a jelenlévő felekezet fiataljai a saját maguk írt könyörgéseiket tárták az Úr elé, majd közösen elimádkozták a Miatyánkat. Az istentisztelet végén minden lelkész áldását adta a jelenlévőkre.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>