Cikkek listázása

Isten megálmodott minket

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Lambert Attila

Házasságra készülő keresztény fiataloknak előadássorozatot szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. 2006 májusáig kéthetenként a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a fiatalok segítséget kaphatnak a jobb önismeret eléréséhez és szempontokat a párválasztáshoz, a családi élethez. Magazinunk hasábjain az elkövetkezendő hónapokban nyomon követjük az előadássorozatot, hogy ezzel is segítsünk a fiatalokat életük talán legfontosabb lépésében.
A karácsonyi készülődés idején, december 14-én egy immár két évtizede boldog családban élő házaspár tartott előadást a döntésről. Földváry István és Mária a Váci Piarista Gimnáziumban tanítanak és – talán ezt kellett volna elsőként említeni, mert ez életük legfőbb hivatása – szülei hat gyermeknek. Az együtt átélt évek minden nehézsége és boldogsága nagy hitelt adott előadásuknak.

Sokan gondolják, a döntés egyedül az emberé, ám ahogyan Földváry István megfogalmazta: a döntés Isten ajándéka. Mert ehhez az kellett, hogy Isten megálmodjon minket. De természetesen a mi akaratunk is kell hozzá, és csak akkor látjuk tisztán utunkat, ha egészséges az identitástudatunk. Miért nincsen ma sok fiatalnak önértelmezése? – tette fel a kérdést Mária. – Egy pszichológiai szakcikk adta meg a választ. Négy fejlődési fázison kell átmennie az embernek. Gyermekkorban átvett identitásunk van, mások határoznak meg minket. Pubertás korban egy diffúz állapot jön létre, amikor meglazulnak a határok. Ezután következik a kihordási idő, mikor a fiatal keresi céljait. Végül kialakul a kimunkált identitás – ez a döntés korszaka. A fiatalok ma megragadnak a második szinten, szörföznek a lehetőségek hullámain, de nem kötelezik el magukat. A mai társadalomnak nem jó, ha valaki dönt például egy másik ember, illetve a házasság mellett, mert akkor már nem szólhat bele az életébe, hiszen az biztos alapon áll. De Isten nem identitás nélküli, döntésképtelen, magányos embereknek képzelt el minket. Azt akarta, hogy együtt legyen férfi és nő, hogy együtt tükrözzék vissza őt. Isten nem csak a döntésben, de annak megélésében is jelen van. Próbáljuk a Szentháromság mintájára ketten egyként Istent imádni – mondta István, Mária pedig hozzátette: első Isten, utána jön a „te” és utána az „én”. Fontos, hogy ez a sorrend ne bomoljon fel.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>