Cikkek listázása

Az egyházmegyei imaév megnyitása a Magitszigeten

Imaév a nemzet lelki megújulásáért

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az idei esztendőre nemzeti imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek Budapesten január 15-én, Árpád-házi Szent Margit ünnepén a margitszigeti szabadtéri oltárnál ünnepi szentmisével nyitotta meg a főegyházmegyei imaévet.
""A nemzeti imaév kedvező visszhangra talált, hiszen plébániai közösségek, egyházmegyék, családok, lelkiségi mozgalmak is bekapcsolódtak a közös imába határainkon innen és túlról egyaránt.

„Kezdhetjük-e méltóbban lelki programunkat, mint Szent Margit példáját szemlélve és pártfogását kérve? Szent Margitét, a nagy imádkozóét, aki imában és önmegtagadásban élve a maga és mások bűneiért kérte Isten bocsánatát. Különösen azokban az időkben, amikor édesapja, IV. Béla és bátyja, az ifjabb király, V. István állt szemben egymással. A pusztító viszály idején Szent Margit számára a legnagyobb erő a folytonos ima és vezeklés volt. (…) Szent Margit példája minket is figyelmeztet, hogy felelősséget érezzünk egymásért és mindannyiunkért, tiszteljük egymást, nyissuk meg szívünket egymás felé akkor is, ha ez néha nehezünkre esik. És figyelmeztet arra is, hogy bízzunk az imádság erejében” – ezekkel a gondolatokkal kezdte Erdő Péter bíboros azt a szentmisét, amely a 2006. évi nemzeti imaév megnyitását jelentette, és amelyen a hideg, téli idő ellenére több száz hívő részt vett. „A 2006. esztendő ugyanis különleges évfordulók ideje nemzetünk történelmében. Október 23-án, Kapisztrán Szent János ünnepén az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára emlékezünk. De emlékezünk a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára is, arra a győzelemre, amelyet II. Mohamed szultán támadó hadseregével szemben Hunyadi János és Kapisztrán Szent János buzdítására a hazája védelmében összefogó keresztény nép aratott. Sok más évforduló mellett főleg ez a két nagy esemény indít minket arra, hogy a 2006. évre imaévet hirdessünk a nemzet lelki megújulásáért” – áll a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia imaévet meghirdető körlevelében.

Az MKPK arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt lehetőségeihez mérten az imaév nagy lelki eseményein: Szent István király ünnepén a Szent Jobb-körmeneten, október 17-től 20-ig a fatimai nemzeti zarándoklaton, és más közös zarándoklatokon hazánk és a szomszédos országok kegyhelyein. Az egyházmegyék programját az imaévre külön körlevelek fogják közölni. „Plébániáinkon ajánljuk fel a közös litániákat, rózsafüzér imádságokat és más könyörgéseket erre a szándékra. Havonta egyszer tartsunk minden plébánián engesztelő szentségimádást a családok megújulásáért és a születendő gyermekekért – olvashatjuk a körlevélben az MKPK ajánlásait. – Kérjük Isten irgalmát hazánkra és népünkre. Kérjük, hogy szabadítson meg minket azoktól az új veszedelmektől, amelyek a jelenben és a jövőben hitünket és életünket fenyegetik. Kérjük a Magyarok Nagyasszonya és a magyar szentek közbenjárását nemzetünk lelki megújulásáért, hogy a magyarság Európa népei számára a megbékélés, a bizakodás és a keresztény hitben elfogadott valódi emberi értékek közvetítője legyen.”

Az imaév következő budapesti eseménye a betegek világnapján, február 11-én lesz. Az Országos Onkológiai Intézet kápolnájában nagy számú külső résztvevő bekapcsolódására nem lesz lehetőség, ezért Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek arra kérte a híveket, különösen azokat, akik betegségüket, szenvedéseiket is felajánlják, vagy akik a betegek ápolásán faradoznak, hogy imádkozzanak együtt a betegekért, az orvosokért, az egészségügyi dolgozókért, a családtagokért, hogy beteg testvéreink mindig megtapasztalják személyes, segítő szeretetünket.

Az imaév fohásza

Irgalmas Istenünk!

Legmélyebb alázattal, érdemtelenségünk és méltatlanságunk tudatában borulunk le szent színed előtt, hogy súlyos vétkeinkért engeszteljünk. Felajánljuk és egyesítjük imáinkat szent fiadnak, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak értünk vállalt tökéletes engesztelő áldozatával. Édesanyánk, a mi Nagyasszonyunk által terjesztjük eléd kérésünket az ő közbenjárását kérve. Egyesítjük engesztelő imáinkat az összes szentek, különösen a magyar szentek és boldogok, köztük az engesztelésben példaképeink: Árpád-házi Szent Margit és Esztergomi Boldog Özséb könyörgéseivel, akik hisszük, hogy állandóan közbenjárnak értünk nálad. De egyesítjük minden élő testvérünk imáival is, hogy a sok kicsi engesztelő láng egy nagy elégtétel tüzévé legyen, és ezzel hozzájárulhassunk adósságunk törlesztéséhez. Istenünk! Irgalmas szeretetedre kérünk, hogy amint megbocsátottál Péternek, a tékozló fiúnak, a házasságtörő asszonynak, a jobb latornak bűnbánatuk miatt, úgy töröld el tartozásunkat és mentsd meg nemzetünket a pusztulástól. Könyörülj meg Szűz Mária országán, hiszen az ateizmus miatt sokan nem tudják, mit cselekszenek. Add meg nekik a megtérés kegyelmét, hogy felismerjék bűneiket, és többé ne vétkezzenek!

Fogadd el engesztelésünket elsősorban népünk, de minden ember vétkeiért is.
Azokért és azok helyett:

– akik közömbösek, rosszakaratúak, akik nem ismernek és nem is akarnak ismerni téged
– Kérünk téged, hallgass meg minket!
– akik megtagadnak, nyíltan, durván ellened támadnak, és trágár módon káromolnak;
– akiknek a test, a pénz, az alkohol, és a kábítószer az istenük;
– akik házasságtörésben élnek;
– akik nem fogadják el a gyermekeket, akikkel megajándékozod a házasságukat;
– akik magzatgyilkosságot követnek el;
– akik a kicsi gyermekeket megbotránkoztatják és megrontják;
– akik nem akarnak dolgozni, csak élősködnek;
– akik másokat megrágalmaznak, meglopnak, megcsalnak, kihasználnak, üldöznek;
– akik mások életére törnek;
– akik önkezükkel vetnek véget életüknek;
– akik egyházadat megvetik, és akik a sátánt szolgálják.

Fogadd el könyörgésünket
a neked szentelt lelkek bűneiért és mulasztásaiért!
Mindazokért, akik szentségeidben,
különösen az Oltáriszentség-ben megbántanak.
Urunk, kérünk irgalmazz nekünk!
Istenünk, kegyelmezz és könyörülj rajtunk!
Urunk, mentsd meg országunkat szent fiad, Jézus Krisztus, Szeplőtelen Nagyasszonyunk és a magyar szentek érdemeiért!
Miatyánk, …
Üdvözlégy, …
Dicsőség …

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>