Cikkek listázása

Az egyházmegyei imaév megnyitása a Magitszigeten

Imaév a nemzet lelki megújulásáért

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az idei esztendőre nemzeti imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek Budapesten január 15-én, Árpád-házi Szent Margit ünnepén a margitszigeti szabadtéri oltárnál ünnepi szentmisével nyitotta meg a főegyházmegyei imaévet.
""A nemzeti imaév kedvező visszhangra talált, hiszen plébániai közösségek, egyházmegyék, családok, lelkiségi mozgalmak is bekapcsolódtak a közös imába határainkon innen és túlról egyaránt.

„Kezdhetjük-e méltóbban lelki programunkat, mint Szent Margit példáját szemlélve és pártfogását kérve? Szent Margitét, a nagy imádkozóét, aki imában és önmegtagadásban élve a maga és mások bűneiért kérte Isten bocsánatát. Különösen azokban az időkben, amikor édesapja, IV. Béla és bátyja, az ifjabb király, V. István állt szemben egymással. A pusztító viszály idején Szent Margit számára a legnagyobb erő a folytonos ima és vezeklés volt. (…) Szent Margit példája minket is figyelmeztet, hogy felelősséget érezzünk egymásért és mindannyiunkért, tiszteljük egymást, nyissuk meg szívünket egymás felé akkor is, ha ez néha nehezünkre esik. És figyelmeztet arra is, hogy bízzunk az imádság erejében” – ezekkel a gondolatokkal kezdte Erdő Péter bíboros azt a szentmisét, amely a 2006. évi nemzeti imaév megnyitását jelentette, és amelyen a hideg, téli idő ellenére több száz hívő részt vett. „A 2006. esztendő ugyanis különleges évfordulók ideje nemzetünk történelmében. Október 23-án, Kapisztrán Szent János ünnepén az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára emlékezünk. De emlékezünk a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára is, arra a győzelemre, amelyet II. Mohamed szultán támadó hadseregével szemben Hunyadi János és Kapisztrán Szent János buzdítására a hazája védelmében összefogó keresztény nép aratott. Sok más évforduló mellett főleg ez a két nagy esemény indít minket arra, hogy a 2006. évre imaévet hirdessünk a nemzet lelki megújulásáért” – áll a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia imaévet meghirdető körlevelében.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>