Cikkek listázása

Huszonöt éves a római Magyarok Nagyasszonya kápolna

A magyarok kápolnája az Örök Város szívében

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

kápolna búcsúja október 8-án van. Ebben az esztendoben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mennek el a huszonöt esztendos Magyarok Nagyasszo­nya-kápolna búcsújára, ahová a világ minden tájáról várják a zarándokokat is. A kápolnában máskor is lehet magyar nyelven hallgatni szentmisét. Minden kedden, reggel háromnegyed nyolckor a Rómában dolgozó vagy épp oda zarándokló papok egyike mutat be szentmisét az Olaszországban élo és az Örök Városba zarándokló magyaroknak. Róma mindenkié, a magyar kápolna minden magyaré. Kevés nemzetnek van ilyen megtisztelo helyen kápolnája!

Szent István király II. Szilveszter pápától kért és kapott egy kápolnát Rómában, az egykori Szent Péter-templom mellett. Elso, szent királyunk zarándokházat is építtetett a kápolna mellé, hogy a magyar zarándokoknak legyen hol megpihenniük. Amikor a Szent Péter sírja fölé emelt bazilikát bovítették, 1776-ban a magyar zarándokházat és a kápolnát lebontották. Mindszenty József bíboros szerette volna, ha a lebontott falak közelében nemcsak emléktábla emlékeztetne az egykori magyar jelenlétre, hanem újból magyar kápolnában imádkozhatnának a világ minden tájáról érkezo honfitársaink Péter apostol sírjánál.

Mindszenty József nem élhette meg az általa is vágyott pillanatot, de Lékai László bíboros VI. Pál pápától kért és kapott a Szent Péter-bazilika alatti grottákban egy helyiséget, ahol épp huszonöt esztendovel ezelott, október 8-án szentelte fel II. János Pál pápa a Magyarok Nagyasszonyáról elnevezett kápolnát.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>