Cikkek listázása

Keresztény felelősséggel nevelni

Szerző: Szabó Katalin

Az Osztrák-Magyar Európaiskola, a Keresztény Iskolatestvérek Rendjének budapesti katolikus iskolája éppen tíz évvel ezelőtt, 1995-ben nyitotta meg újra kapuit több mint negyvenhat év megszakítás után. A telket és az épületet 1993-ban kapták vissza, majd kétévi előkészítés és a szükséges felújítások után 1995 őszén megindult a tanítás. Az intézmény élén ettől a naptól kezdve Alfred Brychta áll.
– Igazgató úr, milyen feladata van korunkban a La Salle szellemiségű iskolának?

– Elsősorban az átfogó, keresztény normák szerinti teljes körű nevelés, központjában a gyermekkel, annak minden valós jelen- és jövőbeli szükségletével. Keresztény felelősségtudattal világra nyitottá formálni őket, értékrendet felmutatni ebben az értékek nélküli világban, morális és szociális értékeket átadni, röviden „értékes” emberré nevelni a ránk bízott, 6–14 éves, bármely nemzethez és vallási felekezethez tartozó fiatalokat. Esélyt adni az ifjúságnak arra, hogy megértésék és megismerjék Istent. Nem elég azonban a még oly magas színvonalú pedagógia, de nem is csak az a fontos, mit tanulnak meg a gyerekek, hanem az is, hogy hogyan. Barátságos légkör, a tanárok, diákok és szülők közötti jó viszonyra épülő szoros együttműködés elengedhetetlenül hozzátartozik az alapos és megbízható iskolai neveléshez.

 

– Mit takar az Európaiskola elnevezés?

– Munkánk alapját a szabad, egyesült Európa értékei képezik. A mi esetünkben ez annyit tesz, mint a világra nyitottan demokratikusan gondolkodni és viselkedni, kultúrákat összekapcsolni úgy, hogy messzemenően figyelembe vesszük a nemzeti sajátosságokat. Különböző nemzetiségű és vallású gyerekek tanulnak itt, együtt a közös jövőért. Ideológiai agitációnak, erőszakos befolyásolásnak, világnézeti megkülönböztetésnek nálunk nincs helye.

– Ki az iskola fenntartója, és milyen anyagi forrásokból fedezik működését?

– Fenntartója az 1993-ban létrehozott nonprofit „Osztrák-Magyar Európaiskola Alapítvány”, ennek tulajdonába ment át a visszakapott ingatlan. Az osztrák tanárokat Ausztria fizeti, Magyarország a diákok után járó fejkvótát biztosítja, a magyar tanárokat, a napközis nevelőket és az iskola személyzetét, valamint a fenntartási költségeket pedig a tanulók költséghozzájárulásából fedezzük. A rászoruló családok gyerekeinek az alapítvány tandíjkedvezményt biztosít.

– Két tannyelven tanítanak. Mit jelent ez a diákok számára?

– Az oktatás nyelve német. Magyarországon természetesen nem kerülhet háttérbe a magyar nyelv sem, erről válogatott magyar tanárok gondoskodnak, akik magyar tanterv szerint tanítanak. A német és magyar mellett tanítványaink még két idegen nyelvet – angolt kötelezően és spanyolt fakultatívan – tanulnak. Különös súlyt helyezünk a nyelvek elsajátítására, mert a nyelvtudás egyúttal nyitottságot, kitekintést és rugalmasságot is jelent.

– Hogyan indultak és hol tartanak most?

– Kezdetben három osztályban ötven alsós diákunk volt, most 16 osztályban 350 fiatal tanul. Az elmúlt években nem csak mennyiségi, de komoly minőségi változások is történtek iskolánk életében. 2002 márciusában az Orbánhegyi úton átadták azt az új iskolaépületet, amelybe beköltözött a korábban a Tábor utcában működő osztrák gimnázium (az Osztrák Iskola Budapest). Ezzel kialakult egy olyan Osztrák Iskolaközpont, amely osztrák-magyar oktatási kínálatot nyújt az óvodától az egész Európában elismert érettségi vizsgáig. Iskolánk, az Osztrák-Magyar Európaiskola, mint ennek az Iskolaközpontnak a része, biztosítja az osztrák típusú általános alsó és felső tagozatos iskolai oktatást.

 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>