Cikkek listázása

A veszprémi főegyházmegye rövid bemutatása

Egy ősi, szép egyházmegye

Szerző: Márfi Gyula

Az ország legfiatalabb érseksége (1993-tól) egyúttal hazánk legrégibb egyházmegyéje, melyet már Géza fejedelem megalapított. Volt idő, mikor egyházmegyénkhez tartozott Buda is, majdnem az egész Dunántúl, sőt bizonyos területek még a Duna-Tisza közből is. Talán ennek az ősi nagyságnak is köszönhető, hogy Gizella királyné Veszprémben telepedett le, és a veszprémi püspökök koronázták a királynét egészen a 20. századig. Veszprémben volt az ország első apácazárdája és egyházi műhímzőműhelye. Ebben a városban nevelkedett hét évig Árpádházi Szent Margit is. Itt működött – ha csak rövid ideig is – hazánk első jogi főiskolája.

Hadd említsek meg néhány híres püspököt: Vetési Albert (1458–1486), Padányi Bíró Márton (1745–1762), Ranolder János (1849–1875), Báró Hornig Károly (1888–1917), Rott Nándor (1917–1939), Tóth Tihamér (1939), Mindszenty József (1944–1945), De itt kezdte püspöki szolgálatát Lékai László, Kádár László és Paskai László is, ők érsekként távoztak innen. Szendi József pedig helyben lett érsek 1993-ban, amikor az egyházmegye területét majdnem megfelezték, rangját pedig érsekségre emelték.

A veszprémi érsekség jelenleg magában foglalja Veszprém megyét, Zalának több mint negyed részét, Győr, Komárom-Esztergom és Fejér megyéből pedig néhány plébániát. Az egyházmegyében kb. 460000 ember lakik, ebből mintegy 300000 katolikus. A plébániák száma: 180. Ez a 180 plébánia 4 főesperességre (főszékesegyházi, pápai, sümegi és zalai) és 8 esperességre oszlik. A 180 plébániát jelenleg 103 lelkipásztor látja el, akik közül 15 szerzetes. (Az egyházmegyének egyébként a nyugdíjasokkal, a tanuló papokkal és az egyéb szolgálatban lévőkkel együtt 113 papja van.)

Legjelentősebb oktatási intézményünk az Érseki Hittudományi Főiskola, illetve a Boldog Gizella Szeminárium. Ezen kívül van 2 óvodánk (Veszprémben és Pápán), 8 általános iskolánk (Veszprémben kettő, Káptalantótiban, Zalaszentlászlón, Pápán, Tapolcán, Keszthelyen és Várpalotán). A veszprémi Padányi Iskola egyúttal gimnázium és egészségügyi szakközépiskola is. Van egy főiskolás és egy középiskolás kollégiumunk is, mindkettő Veszprémben. Van 2 nyugdíjas otthonunk: Veszprémben, illetve Hévízen. Fenntartunk egy Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona elnevezésű intézményt is Bakonyszűcsön.

Nagyon értékes az Érseki és Káptalani Könyvtárunk, illetve Levéltárunk. Utóbbiban őrizzük hazánk második legrégibb írásos dokumentumát Szent László korából.

A szerzetesrendek közül megtalálhatók a bencések, a ciszterciek, a karmeliták, a ferencesek és a piaristák (férfi rendek), illetve a Jézus Kongregációja (Angolkisasszonyok), az Irgalmas Nővérek, a Premontrei Nővérek, a Karmeliták (női rendek). Egyéb jelentősebb közösségek és mozgalmak: Cursillo, Nyolc Boldogság, Schönstatt Mozgalom Családi Ága, Kamillánusok, Vinculum Caritatis, Kolping Mozgalom, számos cserkész csoport, karizmatikusok stb.

A veszprémi főegyházmegye gyönyörű tájakat ölel magába (Balaton-felvidék a Káli-medencével és a Tapolcai-medencével, Bakony-hegység, Zalai-dombság stb. Főbb zarándokhelyek: Búcsúszentlászló, Csatka, Jásd, Keszthely (karmelita templom) és Sümeg (ferences templom).

A 2004. év nagy ajándéka volt az, hogy 5 ízben is szentelhettem papot, összesen kilencet. Ezzel kapcsolatban megemlítem, hogy célkitűzésem kettős: egyrészt a papi hivatások ápolása, másrészt a világi hívek hitének, öntudatának erősítése és aktivitásának fokozása. Az az álmom, hogy a főegyházmegye valamennyi nagyobb városában működjék legalább egy katolikus iskola, már majdnem megvalósult. Bízom abban, hogy a jelenlegi gondok ellenére pár év múlva Ajkának is lesz ilyen iskolája, ahogy ezt a város is megérdemelné.

Végül egy megjegyzés: számomra nagyon nagy megtiszteltetés és öröm, és persze nagy felelősség is, hogy ennek az ősi és szép egyházmegyének főpásztora lehetek.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>