Cikkek listázása

Felvidék

Tapasztalataimmal másoknak segíthetek

Szerző: Orbánné B. Mária

Május első vasárnapján minden évben az édesanyákat ünnepeljük. Ebből az alkalomból ezúttal egy felvidéki édesanyát mutatunk be, akivel gyermeknevelésről, hitről és anyai hivatásról beszélgettünk.
Zsidek Veronika Pozsonyban él, végzettsége szerint gépészmérnök. Férjével négy gyermeket nevelnek: két egyetemista lányt és két gimnazista fiút. Mónika lányuk gyógypedagógiát tanul; korábban egy évig fogyatékosoknál dolgozott, jelenleg egy tolókocsis kislányt ápol. Betty lányuk egyetemi tanulmányai mellett a templomi közösségben a fiatalabb lányokkal foglalkozik. Józsi most fog érettségizni, ő is szeretne továbbtanulni, Márton, a legkisebb az egyedüli, aki sportol, ő korosztályában harmadik lett az országos távfutóbajnokságon.

– Korábban is ilyen nagy családról álmodott?

– Mivel egyedüli gyerek voltam, két gyereket szerettem volna. A két kislány után úgy gondoltuk, jó lenne még egy fiú is. A harmadik fiú lett, de úgy éreztük, olyan „egyedül” van szegény, így elfogadtunk még egyet, s az is fiú lett.

– Mit tartott szem előtt gyermekei nevelése során?

– Igyekeztem elindítani a gyerekeket a jó úton. Nagyon fontosnak tartom a vallásos nevelést. Fontos a családi háttér, a szülői példa. Nem küldeni kell a gyereket a templomba, hanem együtt menni vele. A gyerekek arra fognak később visszaemlékezni, hogy apu meg anyu mit tett, hogyan oldotta meg a problémákat.

– Később még egy komoly gond nehezedett a családra.

– Anyukám súlyosan megbetegedett, otthon gondoztuk, a gyerekek is besegítettek az ápolásába. Kezdték a másik oldaláról is megismerni a világot, hogy annak nem csak jó oldala van, a gondokkal is meg kell küzdeni.

– Hogyan tudja összehangolni szakmai hivatását az anyai hivatással?

– Az egyetem elvégzése után, majd amikor a nagyobbik kislányunk óvodás lett, gépészmérnökként dolgoztam. Miután megszületett a két fiú is, otthon maradtam. Közben fordítói és tolmácsvizsgát tettem, német tanfolyamra jártam. Közvetlenül a rendszerváltás után, mikor visszamehettem volna dolgozni, minden megváltozott, úgyhogy nem vettek vissza az eredeti munkahelyemre. Másfél évig munkanélküli voltam. Sikeresen megnyertem ugyan néhány pályázatot, de a négy gyerek miatt nem volt esélyem, hogy felvegyenek egy felelősségteljes, nagyobb anyagi megbecsüléssel járó munkakörbe. Most szakelőadóként dolgozom egy tudományos intézetben, ahová a magyar és idegennyelv-tudásomnak köszönhetően vettek fel.

– Ahogy elmondta, a több gyermek nevelése még valami plusszal jár egy édesanya életében.

– Senki sem gondol rá, hogy egy többgyerekes családanya gyermekei nevelése közben milyen sok tapasztalatot szerez, mennyi probléma megoldására válik képessé. Ezt kár nem kihasználni, ez nagy érték. Mindig arra kértem a jó Istent, hogy azokat a problémákat, amiket a gyerekek nevelése során gördített elém, azt a sok keserű tapasztalatot egyszer fel tudjam használni, hogy ezáltal másoknak segíthessek. Meghallgatott, mivel egy ideje tagja lehetek a fővárosi önkormányzat mellett működő szociális bizottságnak, ahol a szociális ügyek véleményezése során nagyon jól fel tudom használni a saját tapasztalataimat.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>