Cikkek listázása

Úrnapi körmenet Budaörsön

Szőnyeggé szőtt virágszirmok

Szerző: Rózsásné Kubányi Andrea

A tavaszi ünnepek sorozatában az utolsóként emlékezünk meg Jézus szent testéről és véréről. Arról a nagy titokról, amelyet az utolsó vacsorán adott nekünk Jézus, és immár kétezer éve minden szentmisében újra és újra valósággá válik. Ezen a napon – amelyet IV. Orbán pápa tett az egyházban kötelező ünneppé – kilépve a templom falai közül, tanúságot teszünk a világ előtt, megvalljuk szeretetünket és tiszteletünket az Oltáriszentségnek. A 2005-ös esztendőt II. János Pál pápa az Eucharisztia Évévé nyilvánította, így még jobban el tudunk merülni annak a titoknak a szemlélésében, amely napról napra, hétről hétre lelkünk legfontosabb tápláléka.
A nyárelő bontakozó virágainak szépségéből nyújtunk egy parányit Jézusnak akkor, amikor gyermekeink virágszirmokkal szórják végig az Oltáriszentség előtt az utat. Ennek egy egyedülálló és évszázadokra visszanyúló hagyománya él Budaörsön, amit még a háború utáni nehéz időszak sem tudott kerékbe törni. Virágokból és virágszirmokból pompás virágszőnyeget készítenek az ott lakók az Oltáriszentség tiszteletére évről évre.

Egészen az 1740-es évekig kell visszamennünk, amikor is a Zichy család révén egy második betelepítés alkalmával német telepesek találtak ezen a vidéken új hazára. Ők hozták magukkal ezt az egyedülálló szokást. Vendler Ferenc budaörsi remete krónikájából megtudjuk, hogy a legnagyobb kitüntetés volt a faluban, ha egy család az úrnapi körmeneten oltárt állíthatott. A négy oltárt – amely a négy égtájat szimbolizálja – a Herczog, a Braun, a Hauser és a Kubik család díszíthette évtizedeken keresztül, amelynek hagyománya aztán családról családra szállt.

Az 1945–46-os kitelepítésig 3 kilométer hosszan rakták végig a falun a szőnyeget, majdnem a Kálvária dombig. Már hetekkel az ünnep előtt elkezdték az asszonyok a szomszéd határban a virágokat, virágszirmokat gyűjteni. Ezeket pincékben helyezték el színek és fajták szerint csoportosítva. Az ünnep hajnalán a férfiak kis, vékony nyírfaágakkal díszítették a szőnyeg mentén végig az utat. Már hajnalban elkezdték a munkát, a házak előtt egyszerűbb, csíkos mintákkal dolgoztak, a cifrább motívumok a templom előtt és az oltároknál készültek.

1945-ben elkezdődött a falu lakóinak zaklatása. 1946. január 19. és február 3. között hét vonatszerelvény hagyta el Budaörsöt, amelyen mintegy tízezer itteni lakos volt kénytelen elhagyni örökre szeretett otthonát. De az itt maradottak azóta is tartják őseik hagyományait. Az ünnep előtt már napokkal elkezdik gyűjteni a virágokat és a szirmokat, amelyeket most is pincékben raknak szét, hogy frissek maradjanak. Minden évben már hajnali 3-kor megkezdik a munkát zseblámpák fényénél. Az oltárdíszeket, a koszorúkat már előző nap megfonják. Igyekeznek évről évre egy-két új mintával gazdagítani a motívumokat. 70-80 éves asszonyok állítják az oltárokat és készítik a virágszőnyeget – ma már csak a templom körül. Az öregek között már egyre kevesebben vannak azok, akik a háború előtt is részt vettek ebben az egyedülálló munkában. Éppen ezért az utóbbi években bevonják a fiatalságot is a soraikba, így a Mindszenty Katolikus Általános Iskola, a Mária lányok, a templom énekkara, a kolpingosok és más budaörsi családok, közösségek is átvették nagyanyáiktól, dédanyáiktól ezt a szép örökséget.

Két kezük munkáját, szívük minden szeretetét beleszövik abba a műbe – dacolva sokszor az időjárás viszontagságaival is –, amely aztán az „égből alászállott élő kenyér” méltó útvonala lesz a 9 órakor kezdődő ünnepi szentmise után a körmenetnek. A kitelepített németek egyre gyakrabban hazajárnak, és lelkesen éneklik az ilyenkor újra és újra felcsendülő régi, sváb dallamokat.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>