Cikkek listázása

Úrnapi körmenet Budaörsön

Szőnyeggé szőtt virágszirmok

Szerző: Rózsásné Kubányi Andrea

A tavaszi ünnepek sorozatában az utolsóként emlékezünk meg Jézus szent testéről és véréről. Arról a nagy titokról, amelyet az utolsó vacsorán adott nekünk Jézus, és immár kétezer éve minden szentmisében újra és újra valósággá válik. Ezen a napon – amelyet IV. Orbán pápa tett az egyházban kötelező ünneppé – kilépve a templom falai közül, tanúságot teszünk a világ előtt, megvalljuk szeretetünket és tiszteletünket az Oltáriszentségnek. A 2005-ös esztendőt II. János Pál pápa az Eucharisztia Évévé nyilvánította, így még jobban el tudunk merülni annak a titoknak a szemlélésében, amely napról napra, hétről hétre lelkünk legfontosabb tápláléka.
A nyárelő bontakozó virágainak szépségéből nyújtunk egy parányit Jézusnak akkor, amikor gyermekeink virágszirmokkal szórják végig az Oltáriszentség előtt az utat. Ennek egy egyedülálló és évszázadokra visszanyúló hagyománya él Budaörsön, amit még a háború utáni nehéz időszak sem tudott kerékbe törni. Virágokból és virágszirmokból pompás virágszőnyeget készítenek az ott lakók az Oltáriszentség tiszteletére évről évre.

Egészen az 1740-es évekig kell visszamennünk, amikor is a Zichy család révén egy második betelepítés alkalmával német telepesek találtak ezen a vidéken új hazára. Ők hozták magukkal ezt az egyedülálló szokást. Vendler Ferenc budaörsi remete krónikájából megtudjuk, hogy a legnagyobb kitüntetés volt a faluban, ha egy család az úrnapi körmeneten oltárt állíthatott. A négy oltárt – amely a négy égtájat szimbolizálja – a Herczog, a Braun, a Hauser és a Kubik család díszíthette évtizedeken keresztül, amelynek hagyománya aztán családról családra szállt.

Az 1945–46-os kitelepítésig 3 kilométer hosszan rakták végig a falun a szőnyeget, majdnem a Kálvária dombig. Már hetekkel az ünnep előtt elkezdték az asszonyok a szomszéd határban a virágokat, virágszirmokat gyűjteni. Ezeket pincékben helyezték el színek és fajták szerint csoportosítva. Az ünnep hajnalán a férfiak kis, vékony nyírfaágakkal díszítették a szőnyeg mentén végig az utat. Már hajnalban elkezdték a munkát, a házak előtt egyszerűbb, csíkos mintákkal dolgoztak, a cifrább motívumok a templom előtt és az oltároknál készültek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>