Cikkek listázása

Kiállítás-megnyitó Szent Benedek ünnepén

Szent helyek a térképeken

Szent helyek a térképeken címmel időszaki kiállítás nyílt április 5-én Pannonhalmán, amely a pannonhalmi főapátság gyűjteményéből és a bécsi bencés apátság, a Schottenstift anyagából válogat. A november 11-ig megtekinthető gyűjteményt az alábbi tematika szerint mutatják be: Ég és Föld – a teremtett világ; Szentföld, Jeruzsálem; Európa és Magyarország; A bencések és az egyház; Utak a világban. A kiállítást Barna Gábor néprajzkutató, a JATE néprajzi tanszékének vezetője nyitotta meg, az alábbiakban az ő megnyitójából közlünk részleteket.
Az embernek alapvető élménye, hogy élete állandó változásnak van kitéve, azaz a gyermekkortól kezdve halad az idős kor felé. Ezt az időélményt azonnal térbeliként fogalmazzuk meg akkor, amikor életútról beszélünk, s amikor ábrázoljuk, egy félkörívvel, egy „Lebensbogen”-nel tesszük, amelynek az elején a gyermek, zenitjén a középkorú felnőtt, alján pedig a görbebotos öregember áll. A keresztény ember élete egy határozott cél felé halad. Ilyen élménye természetesen nemcsak az egyénnek lehet, hanem a közösségeknek is. Hadd utaljak csupán az egyház ismert metaforájára, a zarándokúton lévő egyház kifejezésre.

Az egyén és a közösség igyekszik az időben folyó életútja eseményeit, azaz az emlékezetét tárgyakhoz és térhez kötni. Ezért hozunk magunkkal szuvenírt ki­rándulásainkról, búcsúfiát zarándokútjainkról, de ezért állítunk emlékműveket és emléktáblákat jeles ese­ményeknek, egykor élt ki­váló embereknek. A múltbeli emlékeket: eseményeket és személyiségeket az elmúló időből ezáltal a tér mindenkori jelenidejébe helyezzük. Így emlékezünk, s lesz a múlt, s általa a tér is önazonosságunk fontos építőelemévé.

S mi más a funkciója alapvetően a térképeknek is, minthogy emlékezetünk eseményeit a térben kijelöljék és rögzítsék? Akár kiállított térképeken a Teremtés történetének Szentírás-rögzítette eseményeiről van szó, a Paradicsomról, Ábrahám, Izsák és Jákob Kánaánig tartó útjáról, akár a Megváltó eljöveteléről és működésének helyszíneiről, Péter és Pál apostolok utazásairól, akár Európa és Magyarország búcsújáró helyeiről, a bencés világ elterjedtségéről, vagy fontosabb zarándokutakról. Mindez nem más, mint az üdvtörténet idő- és térbeli eseményeinek rögzítése, a megfoghatatlan, múló időből a történelem és a tér valóságába emelése s szakralizálása is egyúttal.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>