Cikkek listázása

Domonkosok Debrecenben

Oázis a város közepén

Szerző: Kovács Ágnes

Fotó: Kovács Ágnes

1326-ig a mai Debreceni Református Kollégium helyén állt a domonkosok kolostora. Ekkor távoztak a városból a szerzetesek, majd 1942-ben visszatértek, és Szent László tiszteletére kápolnát, plébániát építettek a jelenlegi Füredi úton. 1950-ben, amikor a kommunista államhatalom megtiltotta működésüket, közel 100, ma, 2005-ben mindössze 14 domonkos szerzetes és 4 kispap él hazánkban. Debrecenbe, a Szent László plébániára 1990-ben tértek vissza. Jelenleg Gorski Jacek OP plébános, Ireneusz Wyszokinszki OP, lengyel szerzetesek és a hódmezővásárhelyi születésű Major Pius OP domonkos színesítik Debrecen hitéletét.
Színesítik, hiszen a lengyel atyák az otthonról hozott pezsgő hitéletet az itteniekkel is megismertetik. Jacek atya több alkalommal személyesen is bemutatta már híveinek, hogyan énekli az esti zsolozsmát együtt 100 domonkos szerzetes Krakkóban.

Jacek atya évek óta itt szolgál Debrecenben, látja a hitbeni különbséget Lengyelország és Magyarország között, és igyekszik mintegy örökségként ránk hagyni az otthonról hozott hitélményt.

– Tapasztalom, hogy Debrecen és környéke visszafogottabb, mint az ország más területei – mondja a plébános. – A város mentalitása inkább intellektuális szinten működik, érzelmi vonalon nem tapasztalom azt a túlfűtöttséget, amire néha szükség lenne. Nehéz, olykor sikertelen megtalálni az utat az emberek lelkéhez.

Apró örömökből építkezünk…

Jacek atya szerényen sorolja a plébánián működő mintegy 24 aktív kisközösség funkcióját, szerepét. Családi közösségek, Mária légió, bibliaórák, hittanosok, bérmálkozók csoportja, kismamaklub, férfiklub, rózsafüzér-társulat, Szent Mónika közösség, katekumenátus csoportok, énekkar, Hit és Fény közösség, a szervezők csoportja… Az egyik imacsoport rendszeresen szentségimádást tart, egy másik pedig minden hónap 13. napján imavirrasztáson vesz részt, és szervezés alatt áll a cserkészcsapat is. Irek atya gondozása alatt az Egyetemi Lelkészség római katolikus kisközösségeit találjuk, amelyek kirándulásokról, közös programokról, találkozókról, lelkigyakorlatokról, ifjúsági misékről számolnak be. A hívek nagy része az egyetemek közelségéből adódóan értelmiségi körökből kerül ki, így rendszeresen sor kerül előadásokra is. Nyaranta 100 fős családi táborok erősítik a közösséget.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>