Cikkek listázása

A jánoshalmi egyházközség

Nagy elődök méltó utódai

A plébánia szívesen ad helyet a különböző közösségeknek a Don Boscóról elnevezett klubban, melyet 2000-ben alakítottak ki. Rendszeresen találkoznak itt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Fokoláre lelkiségi mozgalom helyi csoportjainak és a Jánoshalmi Jézus Szíve Leánykörnek tagjai. A klub ezen kívül kiváló lehetőséget biztosít az egyéb kötetlen találkozók, fórumok megtartására és az egyházközségi képviselőtestület tanácskozásaira is. Hétvégeken az ifjúsági hittanosok veszik birtokukba. Vasárnap, a délelőtti szentmise után „vasárnapi kávézóként” üzemel.

Jánoshalmán a munkanélküliségi ráta 17–18 százalék körül mozog. Sok a hátrányos helyzetű ember. A romák száma eléri a lakosság 15–17 százalékát. Mindennek következtében jelentős karitatív tevékenységre van szükség a településen. Ebből a legnagyobb részt a Rónaszéki Gábor plébános kezdeményezésére alakult Szeretet Misszionáriusai Csoport és a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja vállalja magára. Az előbbi tagjai havonta rendszeresen egy kilogramm tartós élelemmel segítik ezt a tevékenységet. A „máltaisok” ezt osztják szét, és évente két alkalommal – karácsonykor és húsvétkor – meleg ebédet főznek és juttatnak el mintegy 50–50 rászoruló személynek, családnak. Rendszeresek az úgynevezett ruhabörzék is, melyeken ingyen vihetnek ruhát a rászorulók abból, amit összegyűjtöttek az aktivisták.

A plébánia épülete sok elmét művelő, lelket pihentető rendezvénynek ad helyet. A nagyszerű adottságokkal rendelkező zárt udvarban pünkösd hétfőjén rendszeresek a kerti hangversenyek, melyeket eddig mindig sikerült megtartani. Reméljük, így lesz ez az idén is, amikor a tárogatóval ismerkedhet meg a nagyközönség.

A városban az Érseki Hatóság fenntartásában működik a három csoportos Katolikus Óvoda és a nyolcosztályos Szent Anna általános iskola, mintegy 200 tanulóval. Ezen intézményekben a lelkivezetést a helyi plébánia papsága biztosítja, napi személyes kapcsolatot tartva az ott dolgozókkal és tanulókkal. A jánoshalmi papság a helyi hívek szolgálatán kívül Borota, Kéleshalom és Kunfehértó híveit is szolgálja, de ők járnak misézni Mélykútra, Kisszállásra, Tompára és Kelebiára is.

A plébánia életéről évi hat alkalommal számol be az egyházközség kiadványa: a Jánoshalmi Harangok. A hívek számára ingyenes kiadványban sok érdekes írás található egy ötfős szerkesztőbizottság munkájának köszönhetően. Így a későbbi nemzedék számára is fennmarad, miként is éltek és cselekedtek a jánoshalmi hívek az ezredforduló tájékán.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>