Cikkek listázása

„Az Úr alázatos szőlőmunkása”

Szerző: Papp Tamás

Az egyház jövője ma is csak azok energiájából fakadhat, akik mélyre eresztik gyökereiket, és a hit tiszta forrásaiból táplálkoznak. A jövő nem származhat azoktól, akik csak recepteket gyártanak, sem azoktól, akik mindig csupán az adott pillanathoz alkalmazkodnak. Az egyház jövője ma is, mint mindig, szent emberek szerint és nyomán alakul – írta néhány évvel ezelőtt Joseph Ratzinger bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa. Szent Péter székében, immár ő maga adhat aktualitást ezeknek a szavaknak. Három nappal hetvennyolcadik születésnapját követően, április 19-én választotta meg II. János Pál pápa utódául a bíborosi kollégium. XVI. Benedek névvel, mint „az Úr alázatos szőlőmunkása” lépett a világ nyilvánossága elé. Abból, hogy ilyen rövid ideig tartott a pápaválasztás, érezhető az a nagy egyetértés, és bizalom, amivel mindnyájan körülvesszük az ő személyét – nyilatkozta róla, a konklávéról kilépő Erdő Péter bíboros.

XVI. Benedek személyében Isten valóban méltó és alkalmas Péter-utódot állított népének vezetésére, – hangsúlyozta közleményben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke örömét fejezte ki a konklávé által hozott döntés hallatán. Meggyőződésem, hogy az új pápa, elődjéhez hasonló következetességgel és bátorsággal képviseli majd a népek közötti egyetértés, és a világbéke ügyét, – írta üdvözlő soraiban. Az ENSZ főtitkárától, II. Erzsébet angol királynőn át, Putyin orosz elnök­ig mindenki elismeréséről biztosította az újonnan megválasztott egyházfőt hangsúlyozva, hogy a béke, a társadalmi igazságosság, az emberi méltóság és a vallásszabadság ügyének elkötelezett védelmezőjét látják benne. Mádl Ferenc köztársasági elnök rámutatott: Joseph Ratzinger személyében tapasztalt, bölcs és megfontolt egyházfőt kapott a római katolikus egyház és a világ.

Joseph Ratzinger 1927. április 16-án, a passaui egyházmegye területén lévő Marktl-ban született. Fiatalságának éveit Traunsteinban töltötte. 1951-ben szentelték pappá. Kisegítő lelkész, majd káplán volt, később a freisingi szeminárium, majd a bonni egyetem tanára lett. A II. Vatikáni zsinaton teológiai szakértőként tevékenykedett. A münsteri, majd a tübingeni, később a regensburgi egyetemen a dogmatika és a dogmatörténet professzora volt. 1977-ben VI. Pál pápa münchen-freisingi érsekké, illetve ugyanebben az évben bíborossá kreálta. 1981-ben II. János Pál pápa a Hittani Kongregáció élére nevezte ki.

II. János Pál pápával személyes barátság, és a teológiai gondolkodás összhangja is egybefűzte. A pápai dokumentumok születésében, és megfogalmazásában lényeges szerepet játszott. XVI. Benedek pápa tíz nyelven beszél, emellett szívesen zongorázik, kedvenc zeneszerzője pedig Mozart.

Lelkemben két egymással ellentétes érzés uralkodik, – kezdte beszédét a megválasztását követő első napon, a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén XVI. Benedek pápa. Egyrészt alkalmatlanságom tudata, másrészt a hála Isten iránt, aki nem hagyja el nyáját, hanem azok útmutatása nyomán vezeti, akiket Ő maga választ, Fia helytartójául pásztorokká megtéve őket. Most, amikor Péter utódaként megkezdem szolgálatomat, mindezt azzal az akarattal teszem, hogy elődeim nyomdokain járva és az egyház két évezredes hagyománya szerint folytatom a II. Vatikáni zsinat megvalósítását – mondta XVI. Benedek. Úgy érzem, – folytatta, mintha erős kezével II. János Pál pápa szorítaná a kezemet, mintha rám mosolyogna, és szinte hallom a hangját, amint ezt mondja nekem: „Ne félj”.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>