Cikkek listázása

Gondolatok egy vándor-fotókiállításhoz

Így találkoztunk…

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

A fotó, az egy csuda érdekes dolog. Megörökíti a történelem egy pillanatát, kimerevít egy mozdulatot, megőriz sok olyan részletet is, ami nekünk fel sem tűnik. Emlékezetünk kézzel fogható segítője. Lehet előre megkomponált képet készíteni, ahol a szakember nagy gondossággal „elrendezi” a személyeket vagy a tárgyakat, de vannak igazi, életből elkapott pillanatfelvételek, amelyek, ha jól sikerülnek, sokkal többet fejeznek ki, mint amennyi a fénykép információtartalma.

Vannak, akik csak hobbi szinten foglalkoznak fotózással, mások megélhetést keresnek benne, de igazán kiemelkedően csak az tudja művelni, aki hívatásának tekinti.

Fotó-vándorkiállítást nyitottunk meg a Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda szervezésében, amelyen 50 olyan felvétel látható, amely a 2004. évi Egerszalóki Ifjúsági Találkozón és Lelkigyakorlaton készült. 50 fotó, mely pillanatokat, személyeket, benyomásokat őrzött meg.

A kiállítással – mely egyházmegyénk több városában látható volt és lesz – célunk, hogy a fiataloknak bemutassuk a „szalóki találkozót”. Szeretnénk, ha egyházmegyénkben minél több fiatal látná ezeket a képeket, és többek között ennek hatására is találkoznánk velük Egerszalókon.

Az ifjúsági találkozó több mint 20 éve indult el. Kezdet óta dr. Kerényi Lajos piarista atya a gerince az ötnapos találkozóknak. Ő nemcsak előadásaival, gondolataival jelent biztos pontot a találkozó életében, hanem személyisége, egyénisége is meghatározója a szalóki légkörnek. Mellette még számos előadó, szakember, ismert személyiség fordult meg a találkozón.

A rendszerváltás előtt a fiatalok főleg Budapestről érkeztek, hogy egy kissé elrejtve a „Nagy Testvér” szeme elől együtt lehessenek, imádkozzanak, elmélkedjenek, lelkileg feltöltődjenek.

A 90-es évektől aztán egyre nőtt a létszám, és ma már Magyarország egyik legnagyobb létszámú katolikus ifjúsági találkozójává nőtte ki magát az egerszalóki a közel 2000 főnyi résztvevő fiatallal.

Érdekes, hogy a nagy „tömeg” ellenére meg tudta őrizni hangulatát, sátrazós, jó értelemben vett vidéki jellegét, és természetesen a lelkigyakorlat komolyságát, fegyelmezettségét is. Egy igazi lelki kohóvá válik ilyenkor a szalóki domboldal.

Visszatérve a kiállításhoz, a fényképek megörökítették az előadókat, szervezőket, résztvevőket, még Lajos atya tavi beszédét is, amikor egy alkalommal csónakból tanított bennünket. A fényképek nemcsak dokumentálnak, hanem azt a miliőt, hangulatot is igyekeznek átadni, ami Szalókra jellemző.

A fotókat Nyíri Gábor készítette, aki második éve fényképezi a szalóki találkozót. Elsősorban természetfotósnak vallja magát, de alkalmanként ilyen feladatra is vállalkozik, és ahogy a kiállított képek mutatják, nem eredménytelenül. Tanult fotósként már több kiállítást tudhat maga mögött, és fontos szerepe volt az egyházmegyei Sematizmus képanyagának elkészítésében, rendezésében is. Munkáját ezúttal is köszönjük!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>