Cikkek listázása

Felszentelték a felújított fülöpszállási templomot

Csodák kísérték a beruházást

Szerző: Pásztor Andrea

„Minden lehetséges annak, aki hisz” – Jézusnak ez a Márk evangéliumában (vö. Mk 9,23) ránk maradt tanítása a közelmúltban újra megerősítést nyert a fülöpszállási hívők számára. Sok-sok imának és áldozatos anyagi felajánlásoknak köszönhetően ugyanis végre elkészült kibővített és felújított templomuk, amelyet május 1-jén, ragyogó napsütéses időben szenteltek fel ünnepélyes keretek között. A hálaadó szentmisét dr. Bábel Balázs mutatta be a Szent Fülöp-templomban. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke kiemelte az ünnepségen, hogy a fülöpszállásiak erős hite segített abban, hogy a nehézségek dacára megújulhasson az épület, az Úrba vetett bizalmuk, szeretetük pedig imádságos házzá emeli majd újjászületett templomukat.
Bár a múlt század közepéig református településként volt ismert Fülöpszállás, mára az itt élők közel fele római katolikus vallású. 1930-ban a Váci Püspökség segítségével az izraelita Rózenfeld Manótól vásárolták meg a plébánia helyét az ott álló házzal együtt. Országos és helyi gyűjtésből néhány éven belül felépült a kápolna, a telek végén meg a kántorlakás. A régi hentesüzletet, az egykori lakóházat pedig plébániává alakították át. 1935 karácsonyán fiatalon meghalt Kürthy István, a község első plébánosa, így Brunári Ferenc fejezte be az építkezést. Verner Kornél később egy új épületszárnnyal bővítette a templomot keleti irányban. 1986-tól, Kónya Ferenc halálától a szabadszállási plébánia látja el a helyi hitszolgálatot. A kápolnát közben nem kímélték az idő viharai. A második világháború után ugyan végeztek rajta némi átalakítást, tornyot azonban akkor sem kaphatott. A harang ezért egészen a mostani felújításig lábon állt. A szegény egyházközség pedig már évtizedek óta nem tudott áldozni az elöregedett épületre, amelynek állapota méltatlan volt az összetartó, egyre inkább erősödő katolikus közösséghez.

A templom rekonstrukciójához SAPARD pályázaton nyert jelentős összeget a helyi plébánia, a pályázati önrészt pedig a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye biztosította. A pályázat előkésztésében, a közösségi kapcsolatok építésében részt vett a kecskeméti Porta Egyesület is, amely folyamatosan tájékoztatott az építkezésről, megszervezte a szentelést követő ünnepséget, és kitüntetést adott át a beruházás résztvevőinek, támogatóinak. Vass-Eysen Ervin tervei alapján újult meg az épület, amelynek szinte csak a falait tartotta meg Tiszavölgyi Gábor építési vállalkozó csapata. Az templom gyakorlatilag teljesen új arculatot kapott, kívül és belül egyaránt újjászületett, a beruházás keretében pedig végre tornya is lett a kis kápolnának.

Szakáll Sándor, Fülöpszállás polgármestere a szentelési ünnepségen elmondta, hogy a beruházás nemcsak a katolikusok, hanem az egész község javát szolgálja. Szebb lett a település központja, ennek pedig egyaránt örül Fülöpszállás minden lakója. Az önkormányzat 500 ezer forintot ajánlott fel az építkezéshez, és igyekeztek segíteni a kivitelezőket, amiben csak tudták.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>