Cikkek listázása

A víz fogságában határainkon innen és túl

Szerző: Rózsásné Kubányi Andrea

Fotó: Adányi László

Az idei tavasz sok esőzése hatalmas károkat okozott Magyarország, Románia és Délvidék egyes területein. Néhány óra leforgása alatt több ezer ember házát, vagyonát, megélhetését sodorta el az ár. Ennek a hirtelen jött katasztrófa sorozatnak az enyhítésében, a mentés megszervezésében, a lelki trauma földolgozásában és abban, hogy az emberek élete mielőbb visszakerüljön a normális kerékvágásba, próbál segítséget nyújtani önkéntes munkatársaival Adányi László, a Katolikus Karitász főtitkára.
Magyarország északi részén a hegyekből lezúduló hatalmas mennyiségű víz árasztotta el először Mátrakeresztest, majd rövid idő múlva az özönvízszerű esőzés Mádon és környékén okozott jelentős károkat. Mátrakeresztesen, két patak találkozásánál, ahol a 70-es években az egyik patakot elterelték, és helyére építkeztek, a másik kilépett a medréből, és az ott lévő házakat nagyrészt elsodorta. Kilenc házat kellett lebontani, de további 21 család lakásában állt a víz. Az itt lakó és dolgozó emberek egy része mindenét elvesztette. A mátrakeresztesiek fafeldolgozásból élnek, és most az évtizedek során összekuporgatott pénzükből vett gépeik is tönkrementek. Ezért Beer Miklós váci megyéspüspök azonnali pénzbeli támogatása mellett abban próbálnak a karitász munkatársai segítséget nyújtani a bajbajutottaknak, hogy a lakóhely újjáépítése mellett munkaeszközeiket is minél hamarabb pótolni tudják, és dolgozhassanak. Több család elköltözik Pásztóra, ahol ingatlant vásárolnak vagy esetleg bérelnek, és így kezdenek új életet.

Mádon a téglaépületek állták a víz sodrását, viszont a nagy ár rengeteg sarat és törmeléket hozott magával, amely elárasztotta a házakat, így a benne lévő berendezések, bútorok teljesen tönkrementek. Ugyanígy a gazdasági épületek, ólak is használhatatlanná váltak. 16 családnak juttattak azonnali, fejenként 50 ezer forintos pénzbeli támogatást, amelyből pótolni tudták az újrakezdéshez legszükségesebb dolgokat. A későbbiekben berendezési tárgyak, bútorok beszerzésében és az élelmezésben is segítségre lesz szükségük, mivel termőföldjeik a rajtuk álló víz miatt sártengerré váltak, így még sokáig nem lehet megművelni azokat. A karitászban dolgozó szociális munkások osztoznak nehézségeikben, odaköltöztek hozzájuk, és lelki beszélgetésekkel is próbálnak támaszt nyújtani nekik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>