Cikkek listázása

Szent László ünnepén

A kupavári történelmi emlékhelyről

Szerző: Körössy László

Fotó: Kovács Tibor

A mohácsi és az ópusztaszeri után harmadikként 1983-ban történelmi emlékhellyé nyilvánították a kupavár-hegyi bazilika- és kolostorromokat. A Balatontól délre, Somogyvár határában lévő romok szabadon látogathatók.
A Szent László által 1091-ben itt alapított, és francia mintára felépített bazilika és kolostor a mai, romos állapotában is megejtően szép.
Somogyvár és környéke a honfoglalás korában a magyar történelem főútján állt, sőt éppen a keresztúton. Ez a vidék stratégiai fontosságú terület volt: akkor még a Kupa-hegy lábáig ért a Balaton. A tó napjainkban már csak a két évvel ezelőtt a kolostorrom közelében felépített húsz méter magas kilátóról észlelhető, onnan is csak tiszta időben. Somogyvár mellett a honfoglalás idején római hadiutak futottak, és itt volt a lázadó Koppány vezér – akit Géza fejedelem helyezett a somogyi hercegségbe – központi területe, nemzetségének ősi szálláshelye. Ismert, hogy az István ellen lázadó Koppányt felnégyelték, s ezzel nemzetsége is elvesztette Somogyvár várát a hozzá tartozó földekkel együtt.

A monda szerint István vértől ázott kezét a hegy lábánál fakadó forrásnál öblítette le, majd a forrást megáldotta. Azóta a szent forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak.

A város földesura egészen 1091-ig maga a király volt, ekkor alapította meg Koppány egykori földvára helyén I. László a Szent Egyed tiszteletére felszentelt bazilikát, amelyet egyes történeti források szerint eredetileg saját nyughelyének szánt, és először itt is volt eltemetve. Jelképes síremléke és az 1998-ban felállított Szent László szobor is ezt jelzi. A király hamvait később Nagyváradra vitték. Érdekes legenda fűződik a király végső nyughelyének kiválasztásához. Istenítéletre bízták, hogy eldőljön, hol helyezzék el: a koporsót szekérre tették, s arra vártak, merre is indulnak el maguktól a lovak. Mivel azok Várad felé vették útjukat, így a király sírját is ott helyezték el.

Szent László Szent István egyházszervező munkáját fejezte be, ugyanis Árpád-házi királyaink mindegyike létrehozott egy-egy fontos központot.

Az egykori hatalmas bazilika méretei a pécsi dóméhoz hasonlíthatóak: a főhajó 18 méter magas lehetett, a bazilika hossza 57 méter, szélessége 22 méter. Ehhez kapcsolódott a szintén 57 méter hosszú kolostor.

A kolostorban sokáig francia bencések éltek. Az itteni apát franciaországi főapátnak tartozott engedelmességgel majd száz évig, mivel a kolostort a király a provence-i Saint-Gilles-i főapátságnak adományozta. Ezt II. Orbán pápa megerősítette, s ezt követően a későbbi pápák is biztosították az apátság kiváltságait.

Somogyvárnak nem maradt fenn az alapító levele, csak a később, Odiló apát által készített feljegyzés, amely ma is Saint-Gilles-ben található. A somogyvári monostor egyébként a korszak leghíresebb búcsújáróhelyeként ismert. 1112-ben ide zarándokolt Szent László sírjához III. Boleszló lengyel uralkodó, vezeklésként azért, mert féltestvérét megvakíttatta.

A somogyvári bencés apátságban nemcsak az apátok voltak franciák, hanem a szerzetesek és a novíciusok is, mígnem Imre király az itáliai Bernát spalatói érseket nevezte ki.

1508-ban pápai ellenőrök készítettek vizitációt a somogyvári apátságról, s abban a szerzetesi fegyelem, a rend teljes hiányáról számoltak be. Az épület olyan rossz állapotban volt, hogy a szerzetesek aludni sem tudtak a becsorgó víztől. Ekkorra teljesen megszakadt a kapcsolat a Saint-Gilles-i anyamonostorral, s a 15. század végén a szekszárdi apátság felügyelete alá, majd Csaholy Péter birtokába jutott.

A monostor utolsó apátjának, Istvánnak a nevét 1553-ban írták le.

A törökök a bazilikát és a kolostort felgyújtották, és a későbbiekben az építőkövek nagy részét a helybéli lakosok beépítették házaikba. Az impozáns méretű karcsú támpilléres falmaradványok, a faragott kövek, a kerengő megmaradt részei még így is őrzik a múlt szellemét.

Kupaváron 1824-ben végeztek először ásatásokat, majd a században többször is nekifogtak a kutatásnak. Gróf Széchenyi Imre 1896-ban saját költségén kiásatta a kupahegyi templom és kolostor alapfalait, ahonnan sok értékes dombormű és feliratos kő került felszínre, melyek egy részét a kastély falába építtette be.

1972-ben kezdődött meg a bencés apátság régészeti feltárása. A munkák majd két évtizedig tartottak, az ünnepélyes átadásra 1991-ben került sor. A romegyüttest 1983-ban hazánk harmadik történelmi emlékhelyévé nyilvánították. 1989 óta minden évben megrendezi a település az alapító Szent Lászlóhoz kapcsolódó Kupavári Napok rendezvénysorozatot, a június 27-i László naphoz közeli hétvégén. Ilyenkor püspöki misét tartanak, így idén is, amikorra Tempfli József nagyváradi püspököt hívták meg főcelebránsnak. Az ünnephez kapcsolódóan néptáncbemutató, gazdag gyermekprogram, zenés darabok várják az érdeklődőket.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>