Cikkek listázása

Fiataloknak

Eljöttünk, hogy hódoljunk neki!

    Mintegy 345 000 fiatal jelentkezett már a Kölnben megrendezendő XX. Ifjúsági Világtalálkozóra, amelyre augusztus 11. és 21. között kerül sor. Matthias Kopp, a rendezvény német szervezőirodájának munkatársa elmondta: a fiatalok 70%-a európai. A legtöbben Franciaországból, majd Spanyolországból és Olaszországból adták le jelentkezésüket. A regisztráltak 16%-a az Egyesült Államokból, 5%-a Ázsiából, 4%-a Latin-Amerikából és 2,5%-a Afrikából érkezik majd Kölnbe. A találkozón mintegy 3500 magyar fiatal vesz részt. 

    „Beugró” teszt 

Az ifjúsági világtalálkozóra, amelyet augusztus 21-én maga XVI. Benedek pápa zár majd le, több mint egymillió fiatal érkezését várják, az eseményt azonban illegális bevándorlók is kihasználhatják. Ennek megelőzésére néhány országban azt az új szabályt vezették be, hogy a katolikus hittel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnia annak, aki vízumot kér a találkozóra. A német szövetségi kormány azt reméli, hogy az általa kidolgozott hittan teszt lehetővé teszi a német nagykövetségeknek, hogy bárhol a világon meg tudják ítélni, ki az, aki valóban a találkozón szeretne részt venni. A kérdések között szerepel például az, hogy mikor és hogyan halt meg Krisztus, mi a hét fő bűn és mik a szentségek. Ha a tesztíró 70, vagy annál több pontot ér el, elutazhat Németországba.

    Mozireklám a világtalálkozóra 

    Németország-szerte vetítik azt az ifjúsági világtalálkozót beharangozó mozireklámot, amelyet két müncheni fiatalember készített. A szoftverfejlesztő Helmut Spethling és az építész Stefan Arnoldi egy 35 másodperces rek­lámot állított össze, amelyben a korábbi világtalálkozókról is láthatók képek. A reklámfilm vége pedig Kölnbe invitálja a nézőt. A profin elkészített filmet a mozik térítés nélkül vetítik több mint 40 városban. „A reklámnak az az üzenete, hogy van, ami fon­tosabb a fagyinál, a hamburgernél, az alkoholnál vagy a cigarettánál” – mondja Arnoldi. A spot elsősorban a 16 és 25 év közötti fiatalokat szólítja meg. Az építész akkor fogott neki Spethlinggel a terv kidolgozásához és megvalósításához, amikor azt tapasztalta, hogy sok német fiatal még csak nem is hallott a világtalálkozóról. 

    A „névjegykártya” 

    A világtalálkozó logója a rendezvény „névjegykártyája”, amely képileg foglalja össze a találkozó tartalmi és pasztorális céljait.

    A kereszt. Az ifjúsági világtalálkozó központja a Krisztussal való találkozás. A piros szín szimbolizálja Isten szeretetét, Krisztus szenvedését a kereszten és a világon. A kereszt a keresztény remény és a Krisztusban való megváltás központi jele, mely nagyobb a szenvedésnél. A XX. Ifjúsági Világtalálkozó mottójában („Eljöttünk, hogy hódoljunk neki”; Mt 2,2) világossá válik, hogy a keresztények a kereszt felé fordulnak, Jézus Krisztust szemlélik, és hozzá, a Megfeszítetthez és Feltámadotthoz imádkoznak.

    A csillag. A csillag az isteni vezetést szimbolizálja, és tájékozódási pont is egyben. A bibliai hagyomány szerint a napkeleti bölcseknek, a három királynak a csillag mutatta az utat Jézushoz, a betlehemi istállóhoz. Ahogy akkor a bölcseket vezette a csillag, úgy szeretné ma a világ ifjúságát Isten házához vezetni.

    A csóva. A csóva megmutatja a csillag útját: Fentről, Istentől jön, közben áthatol a mi földi világunk szűkös horizontján. Az arany szín Isten mennyei színére emlékeztet, mely megvilágosítja a világ sötétségét. A csóvával ábrázolt csillag világszerte a karácsonyi ünnepet, az epifániát, az Úr eljövetelét szimbolizálja.

    A tornyok. A két torony a sokféle német templomot, de főképp a kölni dómot jelképezi, amelyben évszázadok óta tisztelik a három királyokat. A dóm piros színe összeköti a templomot a kereszttel: az egyház és Jézus egymástól elválaszthatatlan. Az egyház és a bibliai hagyomány által van Jézus jelen a világ történelmében.

    Az ív. Az elliptikus ív stilizált C betűként egyrészt Krisztust, másrészt az egyház egyetemes közösségét jelképezi (Communio). Isten védő ölelését ábrázolja: az ég, Isten kegyelme körülöleli és magába zárja az egyházat és az egész világot. Ezt jeleníti meg az ív kék színe is. Az ív alsó, tartó része a Rajnával és egy hajóval kapcsolatos képzettársításokat hív elő. A hajó az egyház szimbóluma és az isteni segítségnyújtás jele Noé bárkájánál. Az ív kékje a vizet jelképezi, és egyben a keresztvízre mint az újjászületés szimbólumára utal.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>