Cikkek listázása

III. Nemzetközi Gregorián Fesztivál Vácott

A gregorián ének az egyház liturgiájában

Szerző: Stanco Attila

2005. június 30. és július 3. között kerül megrendezésre a III. Nemzetközi Gregorián Fesztivál. A meghívott 15 szkóla Európa különböző országaiból érkezik. A fesztivál célja, hogy a résztvevők ott ismerkedjenek meg a gregorián énekkel, ahol az tulajdonképpen született – az egyház liturgiájában…

Nagyszabású és a magyar egyházzenei életben egyedülálló esemény volt 1998-ban a Váci Püspökség és a Gregorián Társaság (1990-ben alapította Béres György) közös rendezésében lezajlott I. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál, amelyen a magyar zenészek és a zenekedvelő közönség hat ország nyolc szkóláját ismerhette meg, miközben arra is lehetőségük nyílt, hogy a különböző interpretációs stílusokat összehasonlítsák.

Az eseményt a vártnál nagyobb érdeklődés kísérte, hiszen Magyarországon korábban nem volt alkalom arra, hogy külföldi szkólák éneklését élőben meghallgathassák az érdeklődők – nem csupán esztétikai, hanem szakmai szempontokat is figyelembe véve ennek során. A zsúfolásig megtelt székesegyházban szentmisét mutatott be dr. Seregély István egri érsek, dr. Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök és a fesztivál védnöke és házigazdája, Keszthelyi Ferenc váci megyéspüspök. A szkólák elsősorban liturgikus szerepet töltöttek be – például szentmiséken vagy zsolozsmákon –, de emellett két nagy hangversenyen is bemutatkoztak. 1998-ban egy svéd, két bécsi, egy-egy amszterdami, prágai, olasz és magyar szkólát ismerhetett meg a Vácra érkezett közönség.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>