Cikkek listázása

Tízéves a pécsi Szent Mór Iskolaközpont

A cél: jó szakembert és jó embert nevelni

Szerző: Fazekas Orsolya

Jubileumi ünnepséget tartottak a pécsi Szent Mór Iskolaközpontban, melynek keretében felelevenítették az elmúlt tíz év élményeit, örömeit és nehézségeit. A június 10-i ünnepségen az iskola minden művészeti ága bemutatkozott a zenészektől a kézművesekig. Beszédet mondott Mayer Mihály megyéspüspök úr is, aki elsősorban a szülőknek köszönte meg a bizalmat, a segítséget, majd kiemelte az intézmény értékteremtő szerepét, mely irányt ad gyermekeinknek a helyes út megtalálására.

 

1990-ben kezdte meg újra működését a fiúénekeseket nevelő Püspöki Énekiskola, majd 1995-ben vált koedukált katolikus általános iskolává. Az intézmény fenntartója Mayer Mihály megyés püspök. Az újjáalakuló egyházi oktató és nevelő intézmény vezetésére Uzsalyné dr. Pécsi Ritát, a Mátyás Király úti iskolában akkor már négy éve sikeresen működő Kolping-program kidolgozóját és vezetőjét, a PTE adjunktusát kérte fel a püspök úr. Ekkor intenzív növekedés kezdődött: a növendéklétszám az eltelt 9 tanév alatt 77-ről 600-ra nőtt, s azóta is folyamatosan növekszik. 1996-ban önálló – a teljes képzési struktúrába integrált – zeneiskolával, 11 tanszakkal bővült. Ebben az évben vette fel az intézmény Szent Mór pécsi püspök nevét, aki egyben egyházmegyénk védőszentje is. Szent Mór a tudomány elkötelezett terjesztője, a nemzet nagy ügyeinek szolgálója, az első magyar prózaíró és korának egyik legműveltebb magyar szerzetese és emberi nagysága volt, akit már életében szentként tisztelt környezete.

1997-ben 8 osztályos gimnáziumi képzés is indult. 1998-tól a zeneiskola képzőművészeti tanszakokkal kiegészülve művészeti iskolává fejlődött, mely lehetőséget biztosít a hangszeres játékon kívül a kézműves, szobrász, grafikus, tűzzománc, festészeti, fatárgykészítő, textilműves, bőrműves, keramikus tevékenységek végzésére is. Nem utolsó szempont a Szent Mór Iskolaközpontban, hogy mindezen művészeti oktatás az iskola falain belül történik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>