Cikkek listázása

Ima a családokért a városmajori plébánián

Visszatalálni a házasság szentségéhez

Szerző: Kácser Anikó

A sajtóban évről évre egyre riasztóbb statisztikai adatok jelennek meg a házasságok állapotáról, a gyermekvállalásról, a generációk közötti kapcsolatokról. Szociológusok, családokkal foglalkozó szervezetek, közgazdászok keresik a megoldást, de vannak, akik egészen más szinten próbálnak segíteni. Immár hagyomány, hogy városmajori Jézus Szíve Plébánián első péntekenként szentmise keretében együtt imádkoznak a hívek a családokért, majd egy rövid előadás után estébe nyúlóan beszélgetnek a problémákról, a lehetőségekről, és a generációk megosztják egymással gondolataikat. Kevesen vannak, akik a közéletben a családért tudnak tenni, de talán többen, akik a családon belül tehetnek a családért – fogalmazta meg egy nagymama az idei első beszélgetésen, január 6-án… 

Hogy a család élhessen, ahhoz helyes atmoszféra kell. A jelenben, a gazdasággal törődő Európai Unióban egyre inkább nekünk magunknak kell megteremtenünk az atmoszférát, amiben a család azzá növekedhet, amivé Isten szándéka szerint lennie kell – mondta szentbeszédében Bíró László, az MKPK családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke, aki szintén részt szokott venni ezeken az első pénteki szentmiséken és beszélgetéseken. Bár az idei első alkalom éppen vízkeresztre esett, Bíró László püspök nem a szentcsaládot állította homiliája középpontjába, hanem az Eucharisztia Éve kapcsán az Oltáriszentség felől közelítette meg a család fogalmát.

II. János Pál pápa Mane Nobiscum Domine (Maradj velünk, Urunk) kezdetű apostoli levelében, amelyet az ünnepi év kapcsán adott ki, az eucharisztiát a fény misztériumának hívja, hiszen Jézus magát a világ világosságának nevezte. Ezt akkor élhetjük át, ha a Szentírás fényében szemléljük az Oltáriszentséget. A házasság is ehhez hasonló – mondta Bíró László –, ezt is akkor érthetjük meg, ha a Szentírás fényében vizsgáljuk. A családok világtalálkozóján, a Fülöp-szigeteken elhangzott egy mondat: a házasságot nem kitalálni kell, hanem visszatalálni kell hozzá.

A szentatya egy másik levelében, hogy az Európa körlevélben azt írja, fel kell ébreszteni szívünkben a misztérium iránti éhséget. Kevés szó esik ma arról, mi a házasság titka, inkább csak gazdasági közösségnek tekintik – folytatta a püspök szentbeszédében. Meg kell szólítani Krisztust a családban, és figyelni kell a család ünnepeire, évfordulóira is, hiszen a házasság szentségét ünnepeljük ezeken a napokon.

A Maradj velünk, Urunk kezdetű apostoli levél másik fejezetében az eucharisztiát a communio (egység) szentségének, forrásának és epifániájának nevezi a pápa. A házasság lényege szintén a communio, két ember egysége. Szentáldozáskor egységet élünk meg Jézussal, de az egész egyházzal is. A házasság szentségében is olyan mértékben lesznek a társak egyek Jézusban, amilyen mértékben vállalják az egységet az egyházzal. Ki kell lépni a házasság individualista szemléletéből – figyelmeztetett Bíró László –, túl kell csordulnia az otthon falain a házasság szentségének.

Az eucharisztia a misszió forrása – olvasható az apostoli levélben –, s a misszió nem más, mint hálaadás, szolidaritás és szolgálat. Ez a házasságra is igaz. Ha hálát adunk, megéljük a Teremtőhöz való tarozást. A család a mai felfogás szerint már nem ontológiai valóság, hanem társadalmi képződmény – elszakadt Teremtőjétől, pedig csak akkor maradhat stabil, ha hű a gyökereihez. A család elképzelhetetlen szolidaritás nélkül, ez régen megvolt, ám ma, ha összekapnak a házastársak, inkább szétválnak. Ugyanakkor a házasságban mindkét félnek szolgálnia kell a másikat.

A január 6-i elmélkedés másik kiemelt témája a magyar családok helyzete volt az Európai Unióban. A család egyre nyilvánvalóbban veszélybe került mindenhol Európában, ezért a magyarok helyzete nem más, mint a többi nemzeté – hangsúlyozta a családreferens püspök. Azt szokták mondani, az Európai Uniónak nincs definíciója a családra. Minden együttélést így hív, vagy gazdasági alapon háztartásnak nevezi. Az egyház feladata, ahogyan a pápa is megfogalmazta, hogy felhívja a figyelmet, a házasság és a család Isten akaratából való, illetve hogy megerősítse a család méltóságát és részesedését az egyház küldetésében.

Természetesen nem lehet kikerülni a család gazdasági vonzatait sem – hangzott el a szentmise utáni beszélgetésen. Törekedni kell arra, hogy az anyagi körülmények kedvezőek legyenek a családok számára, hogy tisztességben fel tudják nevelni gyermekeiket. De a legfontosabb, hogy a fogalmakat tisztán értsük, lássuk a család szentségét és ünnepeljük az életet.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>