Cikkek listázása

ElÕadássorozat fiataloknak

Szerelem Isten gondviselő szeretetében

Szerző: Kácser Anikó

Fotó: Lambert Attila

Házasságra készülő keresztény fiatalok számára előadássorozatot szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. 2005 októberétől 2006 májusáig kéthetente a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a fiatalok segítséget kaphatnak a jobb önismeret eléréséhez és szempontokat a párválasztáshoz, a családi élethez. Magazinunk hasábjain az elkövetkezendő hónapokban nyomon követjük az előadássorozatot.
Megismerkedés, szerelem – ez volt a témája Simon Rebeka és férje, Halupka Attila előadásának november 16-án. A megismerkedés fogalma egyértelmű mindenki számára – igaz, sokszor nagyon nehéz. A szerelem viszont megfoghatatlan. Költők évszázadok óta próbálják szavakba önteni, hasztalan. Rebeka és Attila sem próbálta definiálni, egyszerűen elmesélték saját történetüket.

Miért vállalkozik egy pár arra, hogy nyilvánosság előtt elmondják egyik legszemélyesebb élményüket, szerelmük kibontakozását? „Amíg együtt jártunk, sok mindent megtanultunk, volt, amit magunktól, volt, amit másoktól. De ami egészen biztos volt végig, hogy Isten gondviselő szeretete vezet minket. Ezért is szeretünk beszélni megismerkedésünkről” – kezdte Attila. „Mert valóban hihetetlen események sorozata történt attól kezdve, hogy először találkoztunk, addig, hogy házasságot kötöttünk” – tette hozzá Rebeka.

Aki volt már szerelmes, megtapasztalhatta, hogy nincsenek véletlenek. Rebeka és Attila esetében sem történt ez másképpen. Minden akadály, régi kapcsolat, másvalakivel kibontakozó ismeretség, térbeli távolság, mind-mind semmivé lesz, ha az ember hajlandó rálépni az útra, amelyet neki szántak. És mindig adódnak újabb lehetőségek a folytatásra, régi barátok váratlan meghívásai, egy levél, amit el kell küldeni, még ha nincs is mit mondanunk, egy tea, amit meg kell várni, ha már megrendeltük.

„A megismerkedés nem egy pillanat, hanem folyamat” – mondta Attila. Ennek legfontosabb eszköze pedig a beszélgetés. „Úgy éreztük, rengeteg mindent kell megosztanunk a másikkal – folytatta Rebeka. – Soha nem állt be kínos csend, mindent el tudtam mondani neki, és ez egy nagyon fontos jel volt. Éppen ez nem ment korábban, amikor megismerkedtem valakivel. És a beszélgetés később is fontos maradt. Mikor már jártunk, egyszer leültünk, hogy elmondjuk egymásnak, mi az, amit szeretünk a másikban, és mi az, ami nem tetszik, hogy próbáljunk rajta változtatni. Ez fontos lépcsője volt kapcsolatunknak.”

„A másik lényeges állomáshoz akkor értünk, amikor elmentünk a MÉCS Napok fiatal pároknak szóló lelkigyakorlatára – mesélte Attila. – Itt feltettek nekünk olyan kérdéseket, amelyek máshogyan talán nem kerültek volna elő. Nagyon hasonlóan vélekedtünk a lelki dolgokról és a jövőnkkel kapcsolatban is.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>