Cikkek listázása

70 ÉVE HUNYT EL KASZAP ISTVÁN

Istent mérték nélkül szeretni

Szerző: Szabó Judit

Kaszap Lajos székesfehérvári postaellenőr és Winkler Róza házasságából három fiú: Béla, József, István és két lány: Róza és Gabriella született. István, a középső gyermek 1916. március 25-én, Gyümölcs­oltó Boldogasszony napján látta meg a napvilágot. Pista (nem szerette, ha Pityunak szólították) kiskorában anyja szavaival: „makacs, erőszakos, mérges gyermek volt. Ha bátyjai fölbosszantották, vak mérgében, ami a keze ügyébe került, hozzájuk vágta. Máskülönben kedves és vidám volt, és mindig fütyörészett”. Gyermekkorának indulatos, önfejű természetén a későbbiekben csak nagy küzdelmek árán sikerült úrrá lennie.

A csendőrrel ijesztgették, mert különben nem ment volna iskolába. Ott­hon hamar megunta a tanulást. Szíve­sebben játszott a húgával, énekelt vagy fütyörészett.

Középiskolai tanulmányait Székesfehérváron, a ciszterciek Szent István Reálgimnáziumában végezte. A 85. számú Zrínyi Miklós cserkészcsapat és a Mária Kongregáció tagja (sőt egy ideig titkárként ő vezette a naplót), sokat sportolt. 1934. márciusában a helybeli tankerület ifjúsági tornászbajnoka lett.

Egyik iskolai dolgozatában ezekre az évekre így emlékezett vissza: „Általában rossz, pajkos fiú voltam, de nem romlott. A gimnáziumban bosszantottam tanáraimat. Az évek gyors egymásutánban következtek. Izgalmas drukkolások, kellemes vakációk, nagyszerű fiús kalandok tették örökké kedvessé gyermekkorom.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>