Cikkek listázása

Hit és élet Baján

Bajai mozaikkockák

Szerző: Bajai Gál Zoltán

Baján, a Sugovica-parti városban nagyon régi időkbe vezet vissza a római katolikus hitélet. A ferences atyák a kolostorukban 1694-től vezették a Historia Domusukat, magyarul a háztörténetüket. Rendházbeli kicsiny szobáikban pedig már 1757-től oktatták az ifjúságot. Régi templomukban, a Szent Antal plébániatemplomban ma Schindler Mátyás plébános magyar és német nyelven is bemutatja a szentmiseáldozatot, csakúgy, mint Tajdina József plébános a belvárosi templomban. A bajaszentistváni városrész templomában bunyevác nyelven is tartanak istentiszteletet.
A hajdanában és most is élénk római katolikus hitéletből hadd villantsunk fel néhány mozzanatot az alábbiakban.

Jubiláló házaspárok

Bajaszentistvánon a napokban egy szívmelegítő jubileum alkalmából ünnepi szentmisét celebrált Reusz József plébános atya a Szent Istvánról nevezett templomban. Házaspárokat áldott meg házassági esküjük évfordulóján. Mihó Mihály és Gubányi Julianna az 50., Sokcsevics István és Horváth Ibolya a 40., Kovács Péter és Faldum Rózsa, illetve Bálint István és Zentai Ildikó a 30., Knetig Mihály és Kiss Zsuzsanna a 15. házassági évfordulójukat ünnepelték. A legidősebb pár, a most 94 esztendős Béri Antal és a 90 esztendős Fekete Julianna ugyanitt esküdtek örök hűséget egymásnak 70 esztendővel ezelőtt. A szentmise után a plébánia udvarán szeretetvendégséget tartottak, melyen százan és százan halmozták el jókívánságaikkal a jubiláló házaspárokat. A plébános úr pedig az egyházközség elöljáróival együtt kifejezte szándékát, hogy a házassági jubileumi ünnepséget a jövőben is minden esztendőben megrendezzék.

Isten dicsőségére

Ha valakinek Bajáról Szeged félé visz az útja, a várostól néhány kilométernyire egy nagyon szép feszületet láthat. Október közepén szentelte meg Szauter Róbert lelkipásztor. A régi öregek még emlékeznek rá, hogy itt régen is állt egy kereszt. A talapzaton levő felirat hirdette, hogy Pfeil József és hitvese, Frank Magda állíttatta Isten dicsőségére az 1926. esztendőben. A keresztet a háború végén a bevonuló csapatok ledöntöttek. Most, hat évtized múltán a hívek a Német Kisebbségi Önkormányzattal összefogva ismét felállították.

Két bensőséges ünnep: „materice” és „oca”

Karácsony közeledvén egy szép népszokásról emlékezzünk még meg. A Baja környékén és a szentistváni városrészben élő bunyevácok a régi időkben is mélyen vallásosak voltak. Az adventi ünnepkörhöz fűződött a „materice” és az „oca”, az anyák és az apák ünnepe advent harmadik és negyedik vasárnapján. A hívek a rorátékra nagy buzgósággal jártak el, a két ünnepet pedig vidám, bensőséges együttlétekkel, dallal, muzsikával köszöntötték.

Ebben az időszakban elmaradhatatlan volt a betlehemjárás. A menetet az első juhász vezette, utána négy angyal rúdon vitte a betlehemet, következett további két juhász a dudással, majd a sort a „gazda” zárta be, aki a begyűjtött ajándékokat őrizte. Szentestére betlehemi színhellyé változtatták a családok az egész portát. A gyermekek szalmával hintették be a konyhát és a szobákat, a fehér abrosszal terített asztalra Luca-napkor ültetett friss búza és kettős kereszt alakú fonott kalács (bozsitnyák) került. Egész éjjel égett a gyertya, és a gyermekek a földre hintett szalmán aludtak...

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>