Cikkek listázása

A szolidaritás éjszakája Szegeden

Almáért novellát

Szerző: Sipos Júlia

„A szolidaritás éjszakája címmel rendez virrasztást a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Védegylet november 17-én, csütörtökön a Klauzál téren. Este héttől különböző rendezvényekkel (színjátszók, költők, utcazenészek), később pedig reggelig tartó csendes virrasztással kívánják felhívni a figyelmet a szegények, a hajléktalanok egyre kilátástalanabb helyzetére, és arra az aggasztó tendenciára, hogy a társadalom egyre kevesebb felelősséget vállal értük” – a hivatalos információk ezek voltak, azonban mindez kevés ahhoz, hogy megérthessük az éjszaka lényegét. Egyetlen megoldás, ha elmesélem, és az Olvasóval visszatérünk az éjszakába.
Mindjárt négy óra, beugrunk melegedni a lelkészségre. Iszonyatos a hideg. Habár két olajoshordóban ég a tűz, és van egy gázmelegítőnk, azért ennyi mégsem elég.

Így a vége felé csak a hálálkodást halljuk. A hajléktalanok köszönik az éjszakát, nekik ez többet jelent bárminél.

Bár „a hajléktalanok” tulajdonképp nem is léteznek. Létezik viszont Pista bácsi, akitől lassan már „falnak megyek”, mert épp a hatvanadik sanzonnál tart. Folyton hangoztatja, hogy ő megmondja az őszinte véleményét, csak a kedvünkért. Azt is elmondja ma este számtalanszor, hogy harmadszorra is kiszökött a kórházból. Néha szeret minket, néha pedig nem szeret. Létezik Zsolt is, akinek szintén nincs hol laknia. Nagyon rossz állapotban van, a szemei táskásak és mindene remeg az alkoholelvonási tünetektől. Aztán jobban lesz, és vele beszélgetünk a legjobbat. Szegény olyan régen nem aludta ki magát, hogy nem is tud rá visszaemlékezni. Nem bírja tovább az utcát, már tíz éve nincs hol laknia.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>