Cikkek listázása

Látogatóban Piliscsabán

„Szentségben és igazságban, napról napra, amíg élünk”

Szerző: Bodnár Zita

Volt egyszer egy közösség Budapesten, az 1970-es és 80-as években alakult közösségek egyike. A katolikus csoport tagjai keresték hivatásukat, helyüket az egyházban. Ebben az útkeresésében találtak rá Szent Ferencre és a ferencesekre. Ekkor 1988-at írtunk. Barsi Balázs ferences szerzetes tartott egy előadássorozatot a közösség tagjainak Pasaréten. Miközben a ferences életről, rendről, „filozófiáról” szóló tanításokat hallgatták, ráébredtek: ez az, amire igazán vágynak. Így kezdődött a közösség kapcsolata a ferences családdal… 

1989-ben befogadták a közösség tagjait a világi rendbe. A világi ferences élet első lépcsőfokait a képzés és a lelkigyakorlaton való részvétel alkotta, valamint az a vágy, hogy minél jobban megismerjék Szent Ferenc tanítását, életét, tanúságtételét, és minél jobban elmélyüljenek benne.Ahogy együtt haladtak ezeken a lépcsőfokokon, a közösség tagjai között, vagyis ekkor már a ferences család világi tagjai között egyre szorosabbá vált a kapcsolat. Ennek gyümölcseit látva és érzékelve néhány testvér szívében megszületett a vágy, hogy egymás közelében éljenek. Annál erősebb egy közösség, minél jobban ismerik egymást tagjai, minél nagyobb az őket összekötő testvéri szeretet. Isten kegyelméből ez a vágy hamarosan valóra válhatott. A Budapesthez közeli Piliscsabán találtak egy eladó házat, amelyhez hatalmas kert tartozott – kis fás ligettel. Aztán ahogy kezdték kinőni az öreg épületet, szép lassan mindenkinek saját házat építettek. Jelenleg négy család – tizenhét gyermekkel – él itt együtt igaz testvéri szeretetben.

A Ferences Világi Rend egy olyan közösség, amelynek alapja a család. A család, amely önálló egységként nagyon fontos helyet foglal el Isten tervében. A világi rendi ferencesek az evangéliumi életre tesznek fogadalmat. Arra az életformára, amelyre Jézus hívott meg minden embert.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>