Cikkek listázása

Ciprus


Ciprus szigetország a Földközi-tenger keleti részén. A sziget északi felén lévő Török Köztársaságból és a Ciprusi Köztársaságból áll. Lakosainak száma 783 ezer, ebből 78 százalék görög, 18 százalék török, 4 százalék egyéb nemzetiségű. A lakosság többsége görög ortodox vallású (78%), a törökök mohamedán vallásúak (18%), a maronita, örmény-apostoli és egyéb vallásúak a lakosság 4%–át teszik ki. A katolikusok száma mintegy 10 ezer (vagyis 1,28%). Egy maronita katolikus egyházmegye található az országban. Egy érsek és kb. tizenkét pap szolgálja az itt élő katolikusokat. Az ország fővárosa Nicosia (görögül Lefkoszía).

    A szigeten sok kolostor található. A legnagyobb a 11. században épült Kykkóban, ez a sziget legkedveltebb zarándokhelye. Az évszázadok során a ciprusiak Afrodité–kultusza a kereszténység felvételét követően Mária–kultusszá változott.

    Ciprust a történelem során sokan akarták birtokolni. Krisztus előtt 58-ban került Róma uralma alá. A 7. századtól kezdve Bizánc és az iszlám birodalmak harcoltak érte. Ezután a Keletrómai Birodalom tartománya lett. A keresztes háborúk során Oroszlánszívű Richárd foglalta el a szigetet, majd később eladta. A 15. században a velenceiek szerezték meg, de őket gyorsan kiszorította az Ottomán Birodalom, amely háromszáz éven át uralta Ciprust. 1925-ben a sziget brit gyarmattá vált. A ciprusiak függetlenségért vívott harca vezetett a török-görög ellentétekhez. A múlt század közepén a Ciprusi Ortodox Egyház és a görög ciprióták 96%-a Görögországgal akart egyesülni, a török népesség viszont ellenezte ezt. Négyéves polgárháború után 1960 augusztusában Ciprus függetlenné vált. Az ezt követő években azonban tovább folytatódtak az ellentétek. 1974-ben két részre szakadt az ország. A ciprusi törökök autonóm szövetségi államot alapítottak. 1983-ban kikiáltották az Észak–ciprusi Köztársaság függetlenségét. Azóta további konfliktusokra került sor, és többször is folytak tárgyalások az egyesítésről.

    Április végén népszavazás lesz az ország újraegyesítéséről. Sikertelenség esetén május 1–jén csak a sziget görög része csatlakozik az EU-hoz.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>