Cikkek listázása

Missziós táborok Magyarországon

Távoli földrészek üzenete

Szerző: Lányi Béla SVD

– Hát ilyen barna bőrűek is lehetnek papok, püspökök? – tör fel a kérdés a kis állami gondozott cigánygyerekből, amikor megpillantja Leo Cornelio indiai verbita püspököt, aki a 2003-as verbita missziós tábor megnyitó szentmiséjéhez készülődik. Már a kisgyermek is érzi az előítéleteket… De ez a tábor más. Biztató szavak hangzanak el: a legszegényebb, legelmaradottabb országokat is megjárt hithirdetők tudják, hogy nem a külső megjelenés vagy az anyagi helyzet fontos igazán, hanem a lélek tisztasága. A missziós szerzetesek a testvéri, szeretettel teljes egyház üzenetét hozták a kőszegi Missziósház hatalmas kertjébe egybegyűlt táborozóknak.

– Sok arc, egy szív! – kiáltja Gergely atya a mikrofonba, és utána százharminc torokból halljuk az idei missziós tábor jelszavát. A nagy szívben sokféle arcot egyesít a jelkép, ahogy a táborlakók is a magyar nyelvterület legkülönbözőbb részeiről érkeztek. Egynegyedük állami gondozott, főleg roma. De érkezett ide budapesti értelmiségi család gyermeke, egyetemista is. A verbita missziósok hívását színes sokaság hallotta meg. Burbela Gergely atya, Tóth Zoltán atya és Lányi Béla testvér a tábor vezetői, velük dolgozik a tizenkét csoportvezető.

A vasárnapi érkezés után hétfőn rögtön az egzotikus Afrikába röpítenek Harangozó Vilmos plébános szavai. „Az építés is hithirdetés – magyarázza –, és mi magyarok e téren is tudunk segíteni!” Miután több templomot felépített Magyarországon, Vilmos atya szakembereivel Tanzánia felé vette az irányt. Templomokat építettek, így ismerte és szerette meg az ottaniakat. Délután és este az afrikai kézművességgel ismerkedünk: hogyan kell batikolni, miképpen lehet egyszerű eszközökkel ütőhangszereket készíteni

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>