Cikkek listázása

Égre emelt tekintettel

Szerző: Papp Tamás

Építkezés folyik a házunk körül. Vidám, magabiztos férfiak és nők sürgölődnek, hogy megalapozzák kontinensünk jövőjét. Az Evangélium szavai jutnak eszembe: „mindaz, aki meghallgatja szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a házát sziklára építette”. Hányszor kell még megtapasztalnunk Jézus szavainak keserű igazságát ahhoz, hogy végre elhiggyük: balga ember az, aki a házát homokra építi?

Szabadság, jólét és biztonság – ez a hármas jelszó váltotta fel napjainkra a 20. század embert nyomorító diktatúráinak szólamait. Eközben politikusok azon tanakodnak, hogy bekerüljön-e az Unió születendő alkotmányába a keresztény gyökerekre való utalás. Nem tévednek korunk ideológusai, amikor zászlajukra éppen az említett célokat tűzik, hiszen mindnyájan vágyakozunk szabadságra, jólétre és biztonságra. Hogyan lesz mégis az egyik törekvésből sziklára épült ház, a másikból pedig romhalmaz?

„Egy demokrácia számára a legfontosabb, hogy vertikálisan növekedjék” – állapította meg a múlt század közepén élő magyar politikus, Bibó István, majd hozzátette: „a demokrácia a teremtő lelkiismeret győzelme a hódítás fölött. Annak az elismerése, hogy az ember többre képes, ha mélységében dolgozik, mint ha mások kárára próbál meggazdagodni”. Szavainak igazságát mindnyájan megtapasztalhattuk, akik az elmúlt évtizedekben megpróbáltunk befelé munkálkodva „győzni a külső hódító fölött”. Akkoriban ez volt a belső szabadság egyedüli eszköze.

Napjainkban talán sokan a nagyobb anyagi lehetőségekben, a birtoklásban látják a boldogabb élet ígéretét. A maradandó növekedésnek azonban ma sincs más útja, mint a vertikális irány. Ezt pedig Jézus mutatta meg nekünk: „aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz. Hiszen nélkülem semmit sem tehettek”.

Az elmúlt századokban keresztények megszámlálhatatlan serege talált erőt Krisztusban és az ő evangéliumában hazánkban is az élet védelméhez, a házassági hűség megőrzéséhez, a kölcsönös szeretet gyakorlásához, a megbocsátáshoz, sőt az ellenség szeretetéhez. Ezért ragaszkodunk az egységesült Európa többségét alkotó keresztényekkel együtt mi is ahhoz, hogy a keresztény gyökerekre történő utalás szerepeljen a közös alkotmányban.

Sok helyen és sok szinten építjük a közös jövő Európai Házát. Mi keresztények talán éppen azt a sajátos hivatást kaptuk, hogy a tengelyek építői legyünk, melyek összekötik a földi és a mennyei valóságot. A mindennapi boldogulás ösvényein járva, az odafönt valókhoz ragaszkodunk még akkor is, ha egy leendő alkotmány tudatosan vagy balgaságból meg is feledkezne azokról. Szeressük a Szentháromságot, tiszteljük az oltáriszentséget, forduljunk bizalommal Jézus Szentséges Szívéhez! Megannyi alkalom kínálkozik erre júniusban.

Éljünk Krisztusba gyökerezve, égre emelt tekintettel! És mielőtt másokat is erre hívnánk, mi magunk mutassunk példát: elsőként egyházunkban és családjainkban. 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>